Najbogatiji na svijetu: Porodica koja zarađuje 70 hiljada dolara po minuti

Piše: Redakcija

Foto: https://www.bloomberg.com

Američka agencija Bloomberg nedavno je izbacila spisak najbogatijih porodica na svijetu i zanimljiva je činjenica da, kada se zbroji imovina svih porodica na listi, brojevi se penju do vrtoglavih 1.4 biliona (eng. trillion) dolara.

Najbogatija porodica na svijetu dolazi iz Amerike, a riječ je o porodici Walton, vlasnicima američkog lanca trgovina Walmart. Njihovo se bogatstvo procjenjuje na visokih 190.5 milijardi dolara, što je ujedno 39 milijardi više nego prošle godine, kada je Bloomberg sproveo isto istraživanje. Također, procjenjuje se kako nasljednica osnivača Walmarta, u čijem je vlasništvu Walmart danas, zarađuje i do 70 hiljada dolara po minuti, četiri miliona dolara po satu i 100 miliona dolara na dan. 

Nakon porodice Walton, na drugom se mjestu nalazi porodica Mars, vlasnici kompanije koja proizvodi neke od najpoznatijih slatkiša na svijetu kao što su Snickers, M&M’s i Orbit, a njihovo se bogatstvo procjenjuje na 126.5 milijardi dolara. Treće mjesto pripalo je obitelji Kokhi, osnivačima Koch Industries, druge najveće privatne kompanije u SAD-u i vlasnicima nekoliko naftnih rafinerija, čije se bogatstvo procjenjuje na 125 milijardi dolara.

Na spisku se nalaze još i vlasnici francuskih modnih kuća Chanel i Hermes, neke od kraljevskih porodica te dinastije. Najuspješnije porodice dolaze ponajviše iz Amerike, a na visokim se pozicijama nalaze i porodice iz Belgije, Njemačke, Indije, Kanade, Engleske, Švicarske, Indonezije, Hong Konga, Tajlanda i Italije, prenosi Buro.ua.

U nastavku pronađite cijeli spisak najbogatijih porodica na svijetu.

1. Walton (Walmart, SAD) – 190.5 milijardi dolara

2. Mars (Mars, SAD) – 126.5 milijardi dolara

3. Koch (Koch Industries, SAD) – 125 milijardi dolara

4. Al Saud, dinastija iz Saudijske Arabije – 100 milijardi dolara

5. Verteymer (Chanel, Francuska) – 57.6 milijardi dolara

6. Dumas (Hermes, Francuska) – 53.1 milijarda dolara

7. Van Damme, de Mevius i Spelberch (Anheuser-Busch InBev, Belgija) – 52.9 milijardi dolara

8. Beringer and von Baumbach (Boehringer Ingelheim, Njemačka) – 51.9 milijardi dolara

9. Ambani (Reliance Industries, Indija)  – 50.4 milijarde dolara

10. Cargill and Macmillan (Cargill Inc, SAD)  – 42.9 milijardi dolara

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti