Menstrualne čašice su mnogo više od alternative tamponima i ulošcima, evo i zašto

Piše: Redakcija

Da li već koristite menstrualnu čašicu? Ako ne, autori specijalizirani za žensko zdravlje sugeriraju da je krajnje vrijeme da počnete ili barem probate. Njemačko izdanje „Voguea“ podsjeća na grupu mladih žena koje su u svojoj firmi Livella razvile ovaj unikatni proizvod, te naglašava da ih naročito povezuje težnja da ohrabre žene da svoje tijelo upoznaju bolje. Zato razgovarajmo otvoreno zbog čega menstrualne čašice nisu trend, i zašto postaju sve popularnije. Vjerovatno je njihova najveća prednost u tome što možete reći zbogom kupovini tampona i uložaka, i ovo nije olakšica samo za vaš budžet, već i okoliš. Kako? Jedna žena tokom života potroši u prosjeku 11.000 jednokratnih proizvoda (uložaka ili tampona), što je značajna količina otpada. Suprotno tome, menstrualna čašica traje i do 10 godina. Nadalje, neki modeli menstrualnih čašica omogućavaju i da bez imalo neugodnosti vodite ljubav tokom ciklusa (naravno ko to želi). Prednosti u odnosu na tampone su višestruke; tamponi mogu često sadržavati hemikalije kao što su ljepilo, parfem ili čak izbjeljivač, pa za posljedicu možemo imati iritaciju, suhoću, pa čak i alergiju. Osim toga ne upija se samo krv već i važni vaginalni sekreti. To je nešto što ne želimo učiniti našoj vagini. Menstrualne čašice su s druge strane proizvedene od 100 posto medicinskog silikona, dakle za naše tijelo apsolutno bezopasan materijal. Krv se skuplja, okolina ostaje netaknuta i prirodna pH-vrijednost ostaje sačuvana. Dizajn šoljice je lagan, mekan i osigurava apsolutnu udobnost bez ikakvih nereda. Osigurava do dvanaest sati zaštite, čak i za vrijeme seksa. Da, dobro ste pročitali.

Da utvrdimo gradivo; ukratko, menstrualna čašica je mala posudica zvonastog oblika, malo veća od tampona. Napravljena je od glatkog medicinskog silikona koja se tokom mjesečnice umeće u vaginu kako bi skupljala menstrualnu krv, što je suprotno od tampona i higijenskih uložaka koji krv upijaju. Dolazi u dvije veličine; za žene koje nisu rodile i/ili su mlađe od 30 godina i one koje su rodile i/ili su starije od 30.

Kako ih koristiti?

Čašica se prstima pritisne i savije na pola te umetne u vaginu. Kada je pustite, ona se raširi i priljubi uz vaginalnu stjenku te tako sakuplja menstrualnu krv. Ako je ispravno stavljena, čašica neće propuštati krv, a nema ni neugodnih mirisa. Kada se čašica napuni, ispraznite je direktno u WC školjku, isperete toplom vodom te vratite na isti način.

Čašica može primiti gotovo tri puta više menstrualne krvi od tampona, što znači da se tokom obilnog krvarenja trebate prazniti svakih pet do osam sati, a u blažem dijelu ciklusa 12 sati. Sad se vjerovatno pitate kako ćete sjediti s menstrualnom čašicom, kad je pravilno ubacite nećete je ni osjetiti.Može se nositi čak i tokom fizičkih aktivnosti; plivanja i joge. Mane su im jedino da traže vrijeme da se pravilno nauče stavljati. Ako nije umetnuta na pravi način može doći do prelijevanja. Nije namijenjena djevicama. Ukoliko ih naručujete putem interneta koštat će vas u prosjeku oko 30 eura.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti