Svjesni smo da je doručak jedan od najvažnijih obroka u toku dana, jer osigurava dovoljnu količinu energije za produktivnost i koncentraciju. Ujedno treba osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. U našem užurbanom načinu života, veliki izazov predstavlja sastavljanje kvalitetnog i zdravog obroka, s toga je sendvič gotovo idealan obrok. Može se pripremiti brzo, složiti po vašim željama i dostupnim namirnicama
Sendviči s avokadom i crvenom ribom
Sastojci:
8 kriški integralnog hljeba
4 kašike light majoneze
120g dimljenog lososa
2 čajne kašičice kapara
pola oguljenog avokada izezanog na tanke kriške
pola limuna
so i krupni biber
Priprema:
Na četiri kriške hljeba stavite i rasporedite po kednu kašiku light majoneze, pa na to redajte losos, kapare i tanke kriške avokada. Potom sve polijte sa sokom od pola limuna, preklopite s preostalim hljebom i uživajte u zdravom obroku.
Sendvič s poširanim jajima
Sastojci:
5 kriški hljeba
5 listova salate
5 jaja
2 kašike soka od limuna
20 g jogurta
zelje, ukiseljeni luk, svježi krastavci
so i začini
Priprema:
Šerpu s vodom stavite na vatru. Nakon što počne kuhati stavite jaje bez da je oštećeno žumanjce. Za nekoliko minuta jaje će dobiti oblik otvorenog cvijeta. Kuhajte 3-5 minuta. Nježno prorezenom kašikom izvadite jaje iz vode i stavite ga na tanjir. U drugu zdjelu stavite jogurt, sok od limuna i začine, pa sve dobro izmiješajte. Hljeb izrežite na tanke kriške i stavite u rernu da se malo zapeče, a potom ga izvadite i pustite da se ohladi. Na hljeb redajte smjesu s jogurtom, potom list zelene salate, te na njega stavljajte poširano jaje. Na samom vrhu možete redati ostalu salatu po vašem izboru.
Topli sendvic s paradajzom
Sastojci:
8 kriški starog hljeba
200 ml paradajz sosa
3 kašike senfa
3 kašike majoneze
so, biber
200 g tanko rezane šunke
300 g ribanog sira
2 manja svježa paradajza
250 g šampinjona
4-5 kiselih krastavaca
2 jaja
kašičica bijelog luka u granulama
kašika sjeckanog vlasca
Priprema:
Isijecite hljeb na kriške, šampinjone očistiti i narežite na manje komadiće, pa ih na brzinu ispržiti u tavici na malo ulja. Kada ispari sva tekućina posolite ih i pospite vlascem, te s malo čenjaka u granulama. Paradajz izrežite na male kockice, kao i kisele krastavčiće. Jaja umutite viljuškom pa posoliti i pobiberite. U zdjeli pomiješajte paradajz sos, majonezu i senf. Posolite, pobiberite te po potrebi i ako želite dodajte mrvljeni čili. Tom mješavinom premažite svaku krišku hljeba koju ste prije toga složili u veliki lim za pečenje obložen papirom. Složijte na svaku krišku hljeba salamu, pa posipajte sirom. Preko sira staviti pržene šampinjone, paradajz i krastavce. Preko svega pažljivo kašikom rasporedite umućena jaja. Pecite u rerni na 200 Celzijevih stepeni 10-15 minuta. Topli sendviči su gotovi kada se sir istopi.
Slasni zalogaji puni piletine i povrća
Sastojci:
tortilja
humus ili drugi namaz
šaka zelene salate
četvrtina luka
pola paprike
pola paradajza
komad pilećeg mesa
Priprema:
Prije svega marinirajte piletinu u začinima po želji, pa je ispecite. Pustite da se ohladi. Pripremite tortilju, premažite humusom i poslažite sastojke. Prvo zelenu salatu, potom paradajz i papriku, pa luk i na kraju piletinu, koju ste prethodno narezali na kockice i rasporedite je ravnomjerno po tortilji. Po svemu možete posuti i malo začina, soli, bibera ili čega već volite. Zarolajte i vaš je sendvič je gotov.
Bogati sendvič s tunom
Sastojci:
konzerva tune
2/3 šoljice bezmasnog sira
4 kašike bezmasnog jogurta
¼ isjeckanog crvenog luka
nasjeckana stabljika celera
kašičica senfa
malo soka od limuna
prstohvat kopra
Priprema:
Isijecite hljeb na kriške, poredajte u pleh i stavite u rernu da se zapeku. Izvadite ih i ohladite. U zdjelici izmiješajte sir, jogurt, senf, sok od limuna i začine. Svaki tost premažite smjesom a potom redajte sastojke. Ko nije ljubitelj hljeba, od ovog recepta može uzeti tunu i salatu.
Najslađe jutro uz sendvič od čokolade
Sastojci:
3 jaja
4 kašike brašna
3 kašike ulja
voće po izboru
puding po izboru
250 ml mlijeka
200 gr šećera
kockica margarina
150 gr šlaga
čokoladne bombonice
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dodajte brašno i ulje. U veći pleh stavite papir i nacrtajte krugove, pa papir okrenite i tu stavljati 3-4 kašike umućenog tijesta i rasporediti koliki vam je krug. Pecite na 200 Celzijevih stepeni. Umutite šlag, a puding skuhajte i zasladite po želji, pa u vruć dodati kockicu margarina i izjednačiti. Na svaki biskvit stavite puding, šlag, voće i po neku čokoladnu bombonicu i preklopite kao sendvič.