6 brzih sendviča za dobro jutro

Piše: Redakcija

Svjesni smo da je doručak jedan od najvažnijih obroka u toku dana, jer osigurava dovoljnu količinu energije za produktivnost i koncentraciju. Ujedno treba osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. U našem užurbanom načinu života, veliki izazov predstavlja sastavljanje kvalitetnog i zdravog obroka, s toga je sendvič gotovo idealan obrok. Može se pripremiti brzo, složiti po vašim željama i dostupnim namirnicama

Sendviči s avokadom i crvenom ribom

Sastojci:

8 kriški integralnog hljeba

4 kašike light majoneze

120g dimljenog lososa

2 čajne kašičice kapara

pola oguljenog avokada izezanog na tanke kriške

pola limuna

so i krupni biber

 

Priprema:

Na četiri kriške hljeba stavite i rasporedite po kednu kašiku light majoneze, pa na to redajte losos, kapare i tanke kriške avokada. Potom sve polijte sa sokom od pola limuna, preklopite s preostalim hljebom i uživajte u zdravom obroku.

Sendvič s poširanim jajima

Sastojci:

5 kriški hljeba

5 listova salate

5 jaja

2 kašike soka od limuna

20 g jogurta

zelje, ukiseljeni luk, svježi krastavci

so i začini

 

Priprema:

Šerpu s vodom stavite na vatru. Nakon što počne kuhati stavite jaje bez da je oštećeno žumanjce. Za nekoliko minuta jaje će dobiti oblik otvorenog cvijeta. Kuhajte 3-5 minuta. Nježno prorezenom kašikom izvadite jaje iz vode i stavite ga na tanjir. U drugu zdjelu stavite jogurt, sok od limuna i začine, pa sve dobro izmiješajte. Hljeb izrežite na tanke kriške i stavite u rernu da se malo zapeče, a potom ga izvadite i pustite da se ohladi. Na hljeb redajte smjesu s jogurtom, potom list zelene salate, te na njega stavljajte poširano jaje. Na samom vrhu možete redati ostalu salatu po vašem izboru.

Topli sendvic s paradajzom

Sastojci:

8 kriški starog hljeba

200 ml paradajz sosa

3 kašike senfa

3  kašike majoneze

so, biber

200 g tanko rezane šunke

300 g ribanog sira

2 manja svježa paradajza

250 g šampinjona

4-5 kiselih krastavaca

2 jaja

kašičica bijelog luka u granulama

kašika sjeckanog vlasca

 

Priprema:

Isijecite hljeb na kriške, šampinjone očistiti i narežite na manje komadiće, pa ih na brzinu ispržiti u tavici na malo ulja. Kada ispari sva tekućina posolite ih i pospite vlascem, te s malo čenjaka u granulama. Paradajz izrežite na male kockice, kao i kisele krastavčiće. Jaja umutite viljuškom pa posoliti i pobiberite. U zdjeli pomiješajte paradajz sos, majonezu i senf. Posolite, pobiberite te po potrebi i ako želite dodajte mrvljeni čili. Tom mješavinom premažite svaku krišku hljeba koju ste prije toga složili u veliki lim za pečenje obložen papirom. Složijte na svaku krišku hljeba salamu, pa posipajte sirom. Preko sira staviti pržene šampinjone, paradajz i krastavce. Preko svega pažljivo kašikom rasporedite umućena jaja. Pecite u rerni na 200 Celzijevih stepeni 10-15 minuta. Topli sendviči su gotovi kada se sir istopi.

Slasni zalogaji puni piletine i povrća

Sastojci:

tortilja

humus ili drugi namaz

šaka zelene salate

četvrtina luka

pola paprike

pola paradajza

komad pilećeg mesa

 

Priprema:

Prije svega marinirajte piletinu u začinima po želji, pa je ispecite. Pustite da se ohladi. Pripremite tortilju, premažite humusom i poslažite sastojke. Prvo zelenu salatu, potom paradajz i papriku, pa luk i na kraju piletinu, koju ste prethodno narezali na kockice i rasporedite je ravnomjerno po tortilji. Po svemu možete posuti i malo začina, soli, bibera ili čega već volite. Zarolajte i vaš je sendvič je gotov.

Bogati sendvič s tunom

Sastojci:

konzerva tune

2/3 šoljice bezmasnog sira

4 kašike bezmasnog jogurta

¼ isjeckanog crvenog luka

nasjeckana stabljika celera

kašičica senfa

malo soka od limuna

prstohvat kopra

 

Priprema:

Isijecite hljeb na kriške, poredajte u pleh i stavite u rernu da se zapeku. Izvadite ih i ohladite. U zdjelici izmiješajte sir, jogurt, senf, sok od limuna i začine. Svaki tost premažite smjesom a potom redajte sastojke. Ko nije ljubitelj hljeba, od ovog recepta može uzeti tunu i salatu.

Najslađe jutro uz sendvič od čokolade

Sastojci:

3 jaja

4 kašike brašna

3 kašike ulja

voće po izboru

puding po izboru

250 ml mlijeka

200 gr šećera

kockica margarina

150 gr šlaga

čokoladne bombonice

 

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom dodajte brašno i ulje. U veći pleh stavite papir i nacrtajte krugove, pa papir okrenite i tu stavljati 3-4  kašike umućenog tijesta i rasporediti koliki vam je krug. Pecite na 200 Celzijevih stepeni. Umutite šlag, a puding skuhajte i zasladite po želji, pa u vruć dodati kockicu margarina i izjednačiti. Na svaki biskvit stavite puding, šlag, voće i po neku čokoladnu bombonicu i preklopite kao sendvič.

Pročitajte još