Da li i dalje imate kontakt sa bivšim partnerom? Evo šta na to kažu stručnjaci

Piše: Redakcija

FOTO: ILUSTRACIJA

Tokom dva potpuno različita istraživanja u kojima su učestvovali mlađi i stariji parovi, otkriveno je u kojoj mjeri, neki od njih i dalje održavaju kontakte sa bivšim partnerima.

Već na samom početku, otkriveno je da je čak 40 odsto ispitanika iz mlađih parova, ostvarilo kontakt sa svojim bivšim partnerima, dok njih 90 odsto nisu imali kontakte sa svojim bivšim, ali su nakon tri i više mjeseci započeli komunikaciju sa svojim nekadašnjim partnerima, barem jednom mjesečno.

Oni koji su imali jaku i ozbiljnu vezu ranije, nisu se tako lako upuštali u komunikaciju sa svojim nekadašnjim partnerima. To su obično bili oni stariji ispitanici, dok su oni mlađi, samo nakon par sedmica stupili u kontakt sa svojim nekadašnmjim partnerima, dok je učestalija komunikacija započinjala u četvrtom i petom mjesecu nove veze.

Ako je vaša prethodna veza okončala burno, kontakata gotovo da neće biti, ali ako je među bivšim partnerima ostalo barem malo emocije jednog ka drugom, vjerovatnoća da će ubrzo ostvariti kontakt je svakako veća. Pored toga, ukoliko su mirnim putem okončali vezu, bivši partneri neće imati problem da se čuju svremena na vrijeme, barem preko poruka, a nerijetko i na nekom spontanom susretu.

Ukoliko stručnjake pitate da li je u redu ostati u kontaktu sa bivšim, iznenadit će vas njihovo mišljenje. Većina njih odgovorit će potvrdno iz razloga, da bivši partner ne bi trebao predstavljati prijetnju novoj vezi ukoliko su emocije sa novim partnerom dovoljno jake. Međutim, ukoliko je taj kontak čest ili se počne završavati tajnim susretima, onda vaša sadašnja veza uopšte nema “težinu” niti se tu radi o bilo kakvim emocijama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti