Hotel Chateau Marmont: Čuva najveće holivudske tajne

Piše: Aldina Zaimović

U eri pametnih telefona, Facebooka, Instagrama i drugih internet patformi privatnost nema cijenu, naročio ako ste slavna osoba. Jedno od rijetkih mjesta u Hollywoodu koje svojim gostima omogućava apsolutnu diskreciju je hotel „Chateau Marmont“. Stoga ne treba čuditi što su mu redovni gosti najveća imena svjetskog showbusinessa. No, historija hotela „Chateau Marmont“ ne počinje od Lindsay Lohan, Paris Hilton, Benicia del Torea, već od zvijezda starog Hollywooda. James Dean je, da bi zadivio reditelja u čijem fimu je trebao glumiti, skočio kroz prozor hotela, Jean Harlow je na ovom mjestu varala supruga s Clarkom Gableom, Helmut Newton je u hotelu živio sa ženom i tragično poginuo nakon što se automobilom zabio u zid ispred „Chateau Marmonta“.

Nervno rastrojstvo

Nestašne i potpuno razuzdane su bile i zvijezde koje su harale showbusiness scenom, od perioda ’70-ih do kraja ’90-ih godina prošlog stoljeća. Tako se i danas prepričava da je Jim Morrison pao s krova hotela, a Howard Hughes imao sobu, broj 64, iz koje je špijunirao starlete koje su se okupljale kraj bazena. Dennis Hooper je organizirao orgije, Courtney Love iz sobe izbacila Peaches Geldof nakon što je progutala stotinu tableta za spavanje. Osoblju u lijepom sjećanju sigurno nije ostao Billy Idol koji je nag demolirao cijelu sobu, dok su članovi benda “Led Zeppelin” uletjeli s motorima u predvorje hotela. John Belushi je ovdje umro od predoziranja, dok su Scarlett Johansson i Benicio Del Toro vodili ljubav u liftu. Sienna Miller je spavala s Baltazarom Gettyjem dok se on nije vratio svojoj ženi, a onda dolazi era Lindsay Lohan i Britney Spears.
Godine 2007. svijet su obišle paparazzo fotografije na kojima, apsolutno najveća muzička zvijezda tog vremena, Britney, u nervnom rastrojstvu brije kosu do glave i kišobranom razbija staklo skupocjenog džipa. Da je doživjela nervni slom, dalo se naslutiti još u restoranu hotela, kada je, navodno, počela pred gostima razmazivati hranu po licu, no, te scene nikada nisu ovjekovječene fotografijom, jer „Chateau Marmont“ ima strog pravilnik ponašanja koji kaže: nema fotografiranja, nema objava na društvenim mrežama, nema smaranja slavnih gostiju za autogram ili fotografiju.
To vam je slična priča kao i ona u vezi s boravkom Bona Voxa u Sarajevu, kada je sjedio u kafiću i, vjerovatno, prvi put na miru pio svoju kafu, bez da ga je iko salijetao i “davio” za fotografiranje i autograme.
I ovdje ako za stolom do svog vidite, naprimjer, Madonnu, Toma Hardyja Bradleya Coopera…, ili bilo kojeg drugog celebrityja, trebate se praviti kao da pored vas sjedi neka sasvim obična osoba iz komšiluka. Možda baš zbog filozofije, da ono što se desilo u „Chateau Marmontu“ ostaje u Chateau Marmontu, dopinosi velikoj popularnosti hotela, koji je jedno od najekskluzivnijih mjesta.
Lista nestašluka nije kompletna ako se ne spomene Bette Midler, koja umalo da nije zapalila hotel nakon što je zaspala s upaljenom cigaretom. Lindsay Lohan tokom 2000-ih gotovo da nije izlazila iz „Chateau Marmonta“, i zašto bi kada je jedne prilike nabila račun od čak 40 hiljada dolara, naručujući da joj se u sobu donesu cigarete, alkohol, hrana i masaže. Nakon što nije platila račun, menadžment hotela joj se lijepo zahvalio i zamolio je da ode. Navodno, Lindsay i danas, skoro 20 godina nakon ove nemile epizode, ima zabranu ulaska u hotel.

Djelić historije

Hotel je otvoren davne 1929. godine, dok je njegov današnji vlasnik, poznati hotelijerski poduzetnik Andre Balazs, u showbusiness krugovima poznat i kao nekadašnji zaručnik Ume Thurman. Osim u Hollywoodu, on posjeduje i hotele širom svijeta, dok je onaj u Londonu “Chiltern Firehouse” naročito na dobrom glasu, jer i u njemu vrijede ista pravila privatnosti kao i u „Chateau Marmontu“. Andre je hotel kupio 1990. godine za samo 12 miliona dolara. Iako je imao zvjezdanu historiju, hotel je bio u lošem stanju. Namještaj je bio u fazi raspada, tepisi su se izlizali, pločice na podu su popucale, mjesto je izgledalo kao neka stara glamurozna kuća u kojoj su se godinama održavale razuzdane zabave što je itekako ostavilo traga na interijeru. Andre Balazs je odlučio zadržati djelić historije, ali i mjestu dati novi sjaj, pa je angažirao Shawna Hausmana i Fernanda Santangela koji su oplemenili prostor vintage komadima bez da su narušili njegovu atmosferu.
Jednu od zabava su nakon Oscara u ovom hotelu krajem februara upriličili Beyonce i Jay Z. Niste vidjeli fotografije? Ne čudi nas to, jer zabava se dogodila u „Chateau Marmontu“.

Noćenje približno 1.600 maraka

Hotel posjeduje nešto manje od 70 soba, privatne bungalove i penthouse. Za noćenje s doručkom platit ćete nešto manje od 1.600 maraka, a za noćenje u penthouseu nevjerovatnih osam hiljada maraka.

Ko je vlasnik hotela tajni

Markantni Andre Balazs poslovni uspjeh je počeo 1990. godine, nakon što je kupio „Chateau Marmont“, da bi u narednih deset godina postao vlasnikom niza hotela na zapadnoj i istočnoj obali. Svi Balazsovi hoteli imaju zajedničku nit vodilju, obećanje o provodu koji nećete zaboraviti i za koji vam nije žao napraviti poveći iznos na vašoj kreditnoj kartici. London, New York i Los Angeles tri su svjetska centra s nevjerovatnom koncentracijom najboljih hotela, restorana i klubova, a borba za onih 15 posto gostiju koji cirkuliraju po hotelima luksuznije kategorije je nemilosrdna. Odgovor na pitanje je jednostavan. Balazs je neprikosnoveni majstor atmosfere. Iskustvo koje njegovi hoteli nude stavlja regularne goste barem nakratko u poziciju superzvijezde, dajući im priliku da se na recepciji očešu od Leonarda DiCaprija ili ispijaju svoj Hugo za stolom do Kate Moss, piše “buro24”.
– Svaki hotel tretiram kao filmski set, a sebe kao reditelja koji slaže kockicu po kockicu sve dok ne dođe do savršenog filma. Neugledna mjesta ne podnosim i najradije bih se rasplakao u ružnom interijeru – kazao je Balazs u intervjuu za “New York Times”.

 

Pročitajte još