LifestyleRecepti

Čokoladni brownie sa samo tri sastojka; bez brašna i putera i još ga možete jesti ako ste na dijeti!

Posao, rokovi, djeca, ili briga o rodbini, i još razmišljanje o tome šta spremiti za ručak. Previše obaveza za svaku damu. U želji da vam olakšamo barem kada je riječ o desertu, a priznat ćete malo čokolade umanjuje i najveću depresiju, pronašli smo za vas super ukusan, a opet vrlo lagan za spremiti sočni brownie. Za njega su vam potrebne samo tri namirnice; batat, bademi i čokolada. Osim toga, zdrav je, pun vlakana i prikladan i za one koji su na dijetama, koje dozvoljavaju manju količinu ugljikohidrata.

Ako ste alergični na orašaste plodove, umjesto njih ubacite suncokretove sjemenke ili kokosovo brašno. Također, ne birajte previše gorku čokoladu, jer ona treba biti izvor slatkoće. Primijetili ste da kolač u sebi ne sadrži ni brašno ni maslac, ali tu su bademi i batat koji će mu dati lijepu teksturu.

Važna napomena: Batat je bolje ispeći u šporetu, nego skuhati u vodi ili na pari jer onda sadrži manje vode, odnosno peče se u vlastitom soku.

Vrijeme pripreme 55 minuta; broj kolača: 9; kalorija po kolaču 120 cal

Sastojci:

2 srednja velika batata, oko 300 g s kožom

1 šoljica ili 120 g badema

125 g tamne čokolade

Priprema:

Ogulite batat, usitnite i pecite oko 40 minuta na 220 stepeni Celzijevih. Potom otopite čokoladu na pari, kada se dovoljno ohladi pomiješajte ga s čokoladom i bademima. Izlijte smjesu u manji kalup, te ostavite u frižider sat vremena da se kolač stisne. Ostaje vam još da kolač isiječete na kocke i uživate u super zdravom kolaču.