Aida Jahić: Najbolji beauty savjet dobila sam od mame

Piše: Redakcija

Aida Jahić jedna je od rijetkih bh. ljepotica koje su uspjele napraviti značajnu inozemnu karijeru u svijetu modelinga. Zahvaljujući saradnji sa svjetski poznatim stručnjacima iz domena ljepote, Aida je naučila kako da pravilno brine o svojoj koži i tijelu, te uprkos činjenici da preferira no make-up look, itekako zna izabrati proizvode koji joj najviše odgovaraju

ZA VEČERNJI IZLAZAK MI JE POTREBNO

S obzirom da se tokom dana gotovo nikad ne šminkam, za večernji izlazak je nešto drugačije. Volim da eksperimentiram s bojama i tonovima, a šminkanje za večernji izlazak mi predstavlja neku vrstu rituala u kojem se opuštam i pokazujem kreativnost. Naglašavam oči i neizostavna je čuvena smokey eye tehnika koju sam, kao i većina djevojaka, savladala gledajući video zapise na Youtubeu.

STANDARDNA BEAUTY RUTINA

Moja njega se sastoji od nanošenja dnevne hidratantne kreme, a onda naveče od detaljnog skidanja šminke. Skidanje šminke pred spavanje je obavezno jer u suprotnom dolazi do zatvaranja pora, iritacije i ubrzanog starenja. Za početak koristim micelarnu vodu bez koje čišćenje ne smatram temeljnim, zatim gel za čišćenje lica i na kraju noćnu kremu i arganovo ulje za lice i kosu.

BEAUTY TRETMAN

Na tretmane odlazim koliko mi mjesto boravka i slobodno vrijeme dozvoljavaju. Moram priznati da sam do sada više posjećivala tretmane tijela kao što su maderoterapija i vasculism, a koji su se pokazali kao odlični. Od tretmana lica idem na klasično čišćenje lica, mikrodermoabraziju i hemijski piling.

NAJDRAŽI MAKE-UP BREND

Make-up kupujem po preporuci i recenzijama i nemam omiljeni brend. U mojoj kozmetičkoj torbici se nalaze razni brendovi, od drogerijskih do profesionalnih.

BEAUTY TRIK ZA DANE KAD SE NE OSJEĆAM NAJBOLJE

Kada se ne osjećam najsjajnije pustim kožu da diše i izbjegavam make-up. Priuštim sebi neki tretman lica ili sama napravim kućni spa.

PRVI MAKE-UP POKUŠAJ

Počela sam se šminkati na kraju srednje škole, a koristila sam maskaru i puder. Danas, kada gledam stare slike taj način šminkanja me nimalo nije uljepšavao, štaviše… Imala sam i faze pretjeranog make-upa, a danas ipak preferiram što manje šminke i ukoliko to posao ili prilika ne zahtijevaju, ne šminkam se uopšte.

AMBALAŽA ILI PAMETNA KUPOVINA

Kako garderobu, tako i šminku, uvijek kupujem ciljano i praktičan sam kupac. Nisam zaluđenik make-upom i ne pratim trendove u svijetu šminkanja, tako da moja kupovina traje vrlo kratko. Obično je to pred putovanje i sa spiskom. Tako da je planski, ciljano i brzo.

(NE) ŠTEDIM NA PROIZVODIMA

Uštedim na olovkama za usne, sjajevima i ruževima. Tokom šminkanja obično naglašavam oči, tako da usne i ne šminkam. Smatram da su mi usne same po sebi izražene i da nema potrebe za dodatnim naglašavanjem i pretjerivanjem. Mnogi drogerijski ruževi, sjajevi i olovke ne zaostaju za skupljim brendovima i izdvojila bih Essence olovke za usne koje su se meni pokazale jednako kvalitetne kao i one vodećih svjetskih make-up brendova. Kada je riječ o maskarama, sastav im je manje-više identičan i uvijek ih biram prema obliku četkice, a manje na osnovu brenda. Moj favorit je maskara sa zakrivljenom četkicom, Maybelline Lash Sensational.

Utrošim na tečnom puderu koji je osnova make-upa, a kako traje mjesecima, investicija je koja vrijedi. Tu je, također, paleta sjena za oči. Kada se šminkam volim da naglasim oči i uživam u nanošenju sjena i eksperimentiranju, a sjene profesionalnih brendova su više pigmentirane, traju dosta duže i bolje se blendaju.  

NAJBOLJI BEAUTY SAVJET

Imala sam tu sreću da kroz posao sarađujem sa stručnjacima iz domena ljepote i trudila sam se da usvojim što više. Moj posao je, većinski, baziran na spoljašnjem izgledu, tako da sam godinama i sama proučavala i istraživala kulturu ljepote, ali bih kao zlatna pravila izdvojila:

– Ne odlaziti na spavanje bez temeljnog i detaljnog skidanja šminke. Vlažne maramice nikako ne koristiti.

– Nositi kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan, čak i zimi.

– Stalno hidratizirati kožu.

No, ultimativni beauty savjet kojeg se uvijek sjetim, a koji je dala moja mama, je da je prirodan izged uvijek u modi i da nema ništa ljepše od njegovane i prirodne djevojek. Uredna kosa, nokti, lijepa koža, zdravi zubi i na kraju osmijeh.  

SKUPO VS. JEFTINO

Mislim da su najbolji oni proizvodi koji su se nama pokazali kao najbolji, tačnije našem licu i koži. Svakako da je dobra investicija uložiti u proizvod koji traje nekoliko mjeseci i koji češće koristimo, ali to ne znači da treba slijepo pratiti trendove.

Omiljeni puder

Za naveče to je Kryolin Supra Color koji je jako postojan i ima najbolju moć prekrivanja. Preko dana biram Avene Couvrance Fluid Foundation Corrector koji je vrlo blag i odličan za osjetljivu kožu.

Mirišem na…

Već nekoliko godina je moj najdraži parfem La Petite Robe Noire Guerlain, Intense linija. Prosto je nemoguće parirati francuskim parfemima i toj eleganciji kojom odišu. Neobičan je, a isto tako odiše ženstvenošću, glamurom i pariškim šikom. Ono što je meni jako bitno su postojanost i jak intezitet, a upravo to karakteriše ovaj parfem. Možete ga nanijeti ujutru i bez ponovnog nanošenja ćete cijeli dan uživati u predivnim notama ovog parfema. 

 

Prirodni recept

Omiljena maska za njegu lica, koja se priprema u kućnoj radinosti, je kombinacija meda i cimeta. Upoznati smo s nevjerovatnim ljekovitim svojstvima meda koji koži vraća hidrataciju, hrani je i djeluje antiseptički i protivupalno. S druge strane, cimet pomaže u izbjeljivanju ožiljaka, mrlja i akni, te djeluje kao blagi piling. Masku pravim tako što pomiješam med i cimet, te nanesem na čisto lice i ostavim da djeluje 10-ak minuta. Ova maska ujednačava ten, te kožu čini glatkom i mekanom.

 

Must-have mlijeko za tijelo

Najdraže mlijeko za tijelo mi je Biotherm Oil Therapy. Zbog prevelikog izlaganja suncu imam jako suhu kožu, a ovo mlijeko je najbolje hidrira, hrani i njeguje, a ima i ugodan, meni omiljeni, miris marelice.

 

Psssttttt…. sakrij umor na licu

Sve se najviše primjeti na očima i području oko očiju, tako da, obično, u tim danima više naglasim oči. Pomaže dobar eyeliner i  koretor poput Maybelline Fit me Concealera. S druge strane, neke moje kolegice fokus prebace na usne i naglašavanjem usana, jarkim bojama ruževa, skrivaju tragove umora.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti