U braku ste: Pogledajte nekoliko savjeta za sretan i uspješan brak

Piše: Redakcija

Velik broj problema u braku posljedica je loše komunikacije. Partneri međusobno pretpostavljaju što ono drugo misli, umjesto da pitaju što je problem. Ti nesporazumi se gomilaju i uzrokuju bespotrebne svađe, tvrde bračni terapeuti.

Pazite na svoje zdravlje jer time čuvate i brak

Poroci su izrazito opasni za vezu zato što ovisnik ne može ni o čemu drugom razmišljati osim o tome. On ne može uspostaviti zdrav odnos, pa nerijetko skriva svoju ovisnost, laže i zavlači partnera. Ignoriranjem vlastitog zdravlja, ignorirate zdravlje svog bračnog odnosa, tvrdi američki stručnjak za veze i autor knjige “Moć tipova osobnosti u ljubavi i vezi”, Bill Farr.

Razlike među spolovima ne bi trebale stajati na putu do sreće

Podjela na muške i ženske poslove više ne postoji. U uspješnoj vezi oba partnera trebala bi podjednako podnijeti teret porodičnog života, a ako treba i zamijeniti uloge. Tako muškarac može čuvati djecu, a žena biti ta koja zarađuje za život. Važno je ne dopustiti da spolne šablone određuju vaš život, već ga treba krojiti prema vlastitim mogućnostima, napomenula je bračna terapeutkinja Toni Coleman.

Ne postoji savršeni par

Parovi nerijetko znaju biti ljubomorni na druge parove jer im izgledaju kao da žive savršenim životom. No važno je upamtiti da savršenstvo ne postoji, odnosno da svako od njih ima problema i da takvoj zavisti ne treba dati prostora. Upravo bi takvo razmišljanje trebalo biti poticaj za rad na vezi, objasnila je Coleman.

Doskočite rutini

Veza i brak iziskuju puno truda, a u suprotnom mogu upasti u kolotečinu. Ako vezi prijeti rutina, partneri često griješe čekajući da onaj drugi napravi prvi korak. Važno je reagirati, a ne očekivati da će to partner učiniti, savjetuje Farr.

 

Pročitajte još