Razglednica svijeta: Alpe by Marina Kikanović

Piše: Redakcija


Očaravajuća alpska sela, termalna odmarališta, nesvakidašnji panoramski pogledi i odlični hoteli i restorani samo su neki od razloga da posjetite Švicarsku. U podnožju veličanstvenih alpskih vrhova u ovoj zemlji nalaze se neka od najpoznatijih svjetskih skijališta, a skijanje je na ovim prostorima kombinacija tradicije, adrenalina, gostoljubivosti i prestiža. Prelijepa jezera i čist planinski vazduh odišu aristokratskim duhom, a svjetski jet-set godinama unazad ne propušta priliku da zimske praznike provede na ovim destinacijama. Gdje god da se uputite tokom skijaške sezone nećete pogriješiti, a ono što ne treba da zaboravite jeste da skijaška sezona u nekim švicarskim skijalištima traje tokom čitave godine.
Švicarska skijališta su oduvijek bila „skrivena“ za ljude s Balkana, a riječ je o jako modernim skijalištima koja su opremljena prema najvišim svjetskim standardima koji zadovoljavaju sve kriterije gostiju. Naime, Davos, Zermatt i St. Moritz su skijališta u kojima se decenijama unazad okupljaju britanske aristokrate i francuska buržoazija. Ona su spoj francuskih skijaških prostranstava, italijanske ležernosti, austrijske i njemačke tačnosti, te se može reći da se u srcu Alpa kriju neki od najljepših dragulja. Zabava i relaksacija ovdje su iznad skijaških nadmetanja, a luksuz, prestiž i glamur samo su neki od sinonima za ono što se zimi skriva u srcu Evrope. Ukoliko želite da zavirite u skrivene snježne dubine luksuza, gdje i vazduh miriše na šampanjac, posjetite neke od sljedećih zimskih centara, a koji god da odaberete, sigurno nećete pogriješiti.

Aristokratska klijentela

St. Moritz je smješten u južnom dijelu švicarskih Alpi u dolini Engadin, na 1800 metara nadmorske visine. Ovo skijalište godinama je jedno od najluksuznijih na svijetu, a do sredine 19. vijeka je bilo popularna ljetna destinacija namijenjena za bijeg od tropskih vrelina. Popularna zimska destinacija postao je nakon opklade četiriju londonskih privrednika s jednim hotelijerom iz poznate porodice Badrutt. Naime, Johannes Badrutt je pozvao svoje stalne goste iz Londona da budu njegovi gosti ne samo u ljetnim, već i u zimskim mjesecima. Oni su to prihvatili i odlučili provesti Božić u St. Moritzu, a poznati hotelijer je obećao da će sve troškove, ukoliko privrednici budu nezadovoljni, platiti isključivo on. No, kako se njima ovo skijalište jako dopalo, zadržali su se duže od planiranog i sami platili svoje troškove. Ovo je bio početak slave novog zimskog resorta. Ljeti se na ovoj planini i danas okupljaju ljubitelji golfa i biciklizma.
St. Moritz je poznat po mineralnim vodama i neki od najluksuznijih hotela imaju spa baziran na ljekovitim vodama. Jedan od najboljih spa centara je svakako Heilbad s prirodnom izvorskom vodom, koji posjeduje i veliki unutrašnji bazen, a ima i raznovrsan izbor masaža i fizikalnih terapija. S Diavolezza vrha pruža se najljepši pogled na švicarske Alpe, te se smatra da se neki od najluksuznijih jacuzzija na otvorenom u Evropi nalaze upravo ovdje.
Ovo skijalište je poznato po više od 320 sunčanih dana godišnje, a odlikuje se suhom i umjerenom klimom. Brojni sunčani sati primamljivi su ne samo za skijaše, već i za ljude koji ovdje dolaze samo da bi bili viđeni. Nekima je povod za dolazak u St. Moritz susret s poslovnim kolegama, klijentima ili elitnim društvom, dok je drugima način da pokažu najluksuznije odjevne komade, automobile, pa i privatne avione. Smatra se da manje od 40 posto gostiju dolaze da bi se bavili sportom. Najbliži aerodrom Engadin u Samedanu je udaljen na svega 17 kilometara. Jezero St. Moritz je skoro čitave sezone zaleđeno (od decembra do maja), a bez daha će vas ostaviti i nezaboravni zalasci Sunca iznad planinskih vrhova.
Bob staza u St. Moritzu je otvorena 1903. godine i smatra se najstarijom na svijetu. Ona se i danas pravi od prirodnog snijega i leda, što nam govori da je još nepredvidiva. St. Moritz je bio dva puta domaćin Zimskih olimpijskih igara, a četiri puta domaćin Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju. Danas je ovdje jako popularna i White Turf, jedna od najpopularnijih konjskih trka na ledu, kao i polo takmičenje Cartier Polo World Cup.

Luksuzni hoteli
St. Moritz ima više od 100 restorana od kojih su brojni dobili najviše pohvale svjetskih stručnih eksperata. Ovdje se na cijene rijetko gleda, jer gosti traže samo najbolje iz svjetskih kuhinja i ne pitaju koliko košta. U mnogim prospektima se, kao preporuka za ručak, nudi „Trutz Chalet“ restoran, koji se nalazi na 2211 metara nadmorske visine i koji pruža prelijep pogled sa sunčanih terasa na Upper Enagidneu do glečera Corvatch. Uz ovaj restoran bih izdvojila i „Piz Nair“. Za večeru se preporučuje „La Baracca“ u „Kempinski“ hotelu i „Pichalain“, koji se nalazi u okviru „Nira Alpina“ u Corvatchu.
Hotel „Kulm“ je prvi zimski resort otvoren u Evropi i danas je najpoznatiji i najstariji hotel u St. Moritzu. Poznat je kao prvi hotel koji je na bazi mini hidroelektrane uspio da obezbijedi sopstvenu rasvjetu, a među prvima je bio priključen na telefonske mreže. Noviteti su se s godinama nizali, a uprava hotela je nastavila da drži najviši standard unutar konkurencije. Tako je ovaj hotel bio jedan od prvih u Evropi koji je dobio hidraulični lift, centralno grijanje, ventilaciju i slično. Badrutt, porodica koja je upravljala hotelom, godinama je utjecala i na razvoj sporta u St. Moritzu, a hotel je ugostio mnogo svjetski poznatih lica iz svijeta kinematografije i muzike, te političare i pripadnike svjetskog jet seta. U vlasništvu porodice nalazi se još hotela, od kojih moramo spomenuti „Badrutt Palace“. Naime, ovaj hotel je simbol raskoši i St. Moritza, a u njemu su, između ostalih, odsjeli, Charles Chaplin, Marlene Dietrich i Audrey Hepburn.
Tu su i nadaleko poznati „Suvretta House“, „Carlton“, kao i „Kempinski“ hotel. Hotel „Carlton“ je nekadašnja ljetna rezidencija posljednjeg ruskog cara Nikolaja II i u njemu se nalazi najpoznatiji restoran mediteranske kuhinje „Le Romanoff“. „Suvretta House“, iako jedan od najstarijih hotela u Engadine dolini, izvana podsjeća na zamak, dok je iznutra dekoriran u stilu engleskih domova s pogledom na Silvaplana jezero. Uz školu skijanja, čiji su instruktori tradicionalno obučeni u kraljevsko plavu opremu, ovaj hotel nudi i prelijepe restorane rezervirane za svetski jet-set. Tu je i Škola skijanja „St. Moritz“, čiji instruktori nose crvene jakne.
Ritual koji ne smijete propustiti u St. Moritzu je ispijanje tople čokolade u Hanselmannu, koji je poznat još od 19. vijeka, a koji je ugostio najveća svjetska imena poput Audrey Hepburn, Thomasa Manna, Coco Chanel i Johna Lennona. Osim tople čokolade, preporučila bih vam da probate i tortu s orasima, „Nut cake“.
Neki od najpopularnijih noćnih klubova su „Dracula Ghost Rider Club“, „Badrutt King’s Club“ i „Devil’s Place“ bar u „Waldhaus Am See“ hotelu. Ukoliko ste jedno od malobrojnih koji uspiju da uđu, nadam se da nećete propustiti priliku da uživate u jednoj od najvećih svjetskih selekcija viskija i drugih brendija.
Osim St. Moritza, veliki izbor luksuznih hotela nudi i Corviglia, gdje vam je dostupno i 85 kilometara pretežno crvenih staza, a tu su i Margnus i Glüna s velikim izborom crnih staza i off pista, kao i Corvatsch.
Zermatt je švicarsko skijalište koje je smješteno na granici s Italijom i među aristokratijom je poznato decenijama unazad. Smatra se jednim od najprestižnijih na svijetu, a nalazi se na vrhovima doline Visp. Ovo skijalište je okruženo sa čak 38 vrhova koji se nalaze na više od 4000 metara nadmorske visine. Jedan od najpoznatijih hotela sagradio je Aleksandar Zeiler. Ukupna dužina skijaških staza koje krase Zermatt je 360 kilometara, a izuzetno je popularan među snowborderima. Ukoliko odaberete baš ovo skijalište za vaš odmor, na raspolaganju će vam biti tri skijaške zone, koje su međusobno povezane. To je Rothorn, koji je izazov za sve skijaše, Sunnegga koji je popularan među početnicima i Gornergrat koga vole svi. U sklopu kompleksa se nalazi i 61 lift, kao i sedam škola skijanja, a tu su i instruktori za paragliding, sankanje, klizanje na ledu i druge zimske sportove. Ovo skijalište poznato je po tome što je u njemu, zbog brige o životnoj sredini, ograničena vožnja automobila. Jako je popularno i ljeti, jer se, na pojedinim stazama, može skijati tokom cijele godine. Iako važi za manje mjesto koje nije poznato po burnom noćnom životu, Zermatt ipak ima veliku ponudu restorana i barova. Ono što nikoga ne ostavlja ravnodušnim je ledeni dvorac. Najpoznatiji vrh je Matterhorn, koji leži na 4.478 metara nad Matternal dolinom, a koji nije samo sinonim za luksuz, već i za jedan od svjetski poznatih slatkiša Toblerone, na čijem se omotu nalazi. Ova planina je ujedno i najfotografiranija planina na svijetu i najpoznatiji alpski vrh. Popularni hoteli u Zermattu su: „Firefly“, „Bellerive“, „Bella Vista“ i „Tannenhof“.
Skijaška regija Davos Klosters, popularna još od 19. vijeka, nalazi se u Graubindenskim Alpima u istočnoj Švicarskoj. Ovo skijalište, koje se nalazi na 1560 metara nadmorske visine, poznato je među svim skijašima, a ukupna dužina staza iznosi 320 kilometara. Sve staze su opremljene sistemima za vještačko osnježavanje, te su i van skijaške sezone dostupne turistima. Davos je danas nekima najpoznatiji kao mjesto održavanja Svjetskog ekonomskog foruma, a osim političara tu se okupljaju i najveći svjetski biznismeni kao što su Bil Gates i Mark Zuckerberg. Za vrijeme foruma se u komplekse i resorte može ući samo uz pozivnice, pa se boravak na ovom forumu decenijama unazad smatra ogromnim životnim iskustvom i privilegijom. Uz Svjetski ekonomski forum ovdje se održava i Nordijska trka svjetskog kupa, Spengler kup profesionalnih hokejaša na ledu i skijaške trke Velike Britanije. Godinama unazad ovo skijalište je omiljeno mjesto za skijanje Princa od Welsa i njegovih sinova, pa je glavna žičara po njemu dobila ime. Skijalište raspolaže sa 59 liftova, koji su ukupnog kapaciteta približno 60.000 skijaša na sat, a nudi vam i bogat izbor restorana i noćnih klubova. Najbolji shopping obećava ulica Promenada.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti