Kako jesti – 300 kcal: Bez napora do savršene linije

Piše: Redakcija

Da biste izgubili kilograme i postigli savršene rezultate za vaš izgled, smanjite unos do 300 kalorija dnevno. Mi znamo kako, slijedite upute u nastavku:

Izbjegavajte sokove

Sokovi imaju mnogo šećera. Umjesto da popijete cijelu čašu prirodnog soka napunite samo pola čaše, a drugu polovinu vode, možete oduzeti 85 kcal po svakoj čaši. Kao bolja opcija predlaže se uzimanje samog ploda, jer ona dostiže samo 70 kcal.

 

Izbjegavajte ulja

Smanjite korištenje ulja, naročito izbjegavajte hranu koja se uranja duboko u ulje. Kako biste bili što zdraviji i naravno kako biste smanjili broj unosa kalorija, uvijek možete kuhati na pari. Ovakvim načinom kuhanja možete smanjiti do 100 kcal.

 

Pripremite čorbicu bez vrhnja

Spremite ukusnu čorbicu bez dodatka masti ili vrhnja, koju će vaš mozak doživjeti kao glavno jelo. Manje ćete žvakati a čorbica će vas brzo zasititi i jest ćete manje. Ovako pripremljena imat će 28 kcal, dok će ona s vrhnjem za kuhanje imati čak 300 kalorija.

 

Tortu jedite ispred ogledala

Ako uzmete komad torte i stanete ispred ogledala, pojest ćete 30 posto manje. Prema podacima magazina Udruženja za istraživanje potrošača, razlog je taj što kad vidite sebe dok jedete budite svijest da je to što jedete nezdravo i veoma kalorično.

 

Zelenom jabukom protiv gojenja

Ako uzmete jabuku prije jela, vaš svaki obrok imat će 187 kalorija. To je zaključak studije koju je proveo Univerzitet u Pensilvaniji (SAD). Ukoliko jedete jabuku prije svakog obroka, dnevno ćete uštedjeti više od 300 kalorija. Osim što je zdrava navika, jabuka doprinosi i boljem funkcioniranju vaših crijeva.

Mali zalogaji

Ovaj gest vam također štedi blizu 300 kcal dnevno. Istraživanje u Holandiji pokazalo je da uzimanje juhe od paradajza i malih gutljaja supe, isto važi i za čvrste namirnice, daje vrijeme da se sitost pojavi prije.

Proteinske pločice

Vjerovatno ste čuli da su proteinske pločice idealne ukoliko želite smršati, ali one mogu imati od 300 do 400 kalorija, a uz njih ide i mnogo šećera. One su, naprosto, kalorijska bomba. Kao zamjenu za njih koristite 100 g bijele ribe, koja sadrži kvalitetne proteine ali i samo 100 kalorija.

Zdrave grickalice

Beskorisno je napraviti dobar i zdrav obrok  ako napravite loš izbor u užini. Naprimjer, kroasan može dostići i do 300 kcal, dok odmrznuti jogurt, zdjelica voća ili čaša bijelog mlijeka ne prelazi 150 kalorija.

Ne jedite zobenu kašu za doručak

Izbjegavajte jesti zobene kaše za doručak, jer žitarice nemaju specifičan okus zbog čega im se dodaju sladila i šećeri koji dodaju broj kalorija i čine da jedete veće količine. Sto grama zobenih pahuljica sadrži oko 184 kalorije, dok kad se pripreme mogu sadržavati 375 kalorija te imati veći glikemijski indeks.



Primite k znanju

Lake navike

Ove navike štede vam mnogo kalorija

Jedite u trpezariji

Ukoliko jedete u bilo kojem drugom dijelu kuće, unijet ćete 25 posto više hrane.

Ne jedite dominantnom rukom

Ukoliko za vrijeme obroka koristite nedominantnu ruku, vaš unos hrane će se smanjiti za 20 posto.

Izbjegavajte pripremu hrane

Osim što je voće i povrće zdravije ukoliko ga jedete sirovo (termički neobrađeno), to vam može uštedjeti vrijeme, ali i 500 kalorija dnevno.

U kvadratić staviti

Napravite pauzu između glavnog jela i deserta, jer ćete tako manje pojesti i smanjiti unos šećera u organizam.



Primite k znanju

Light verzija

Jedite uvijek s manje kalorija

Bez krompira

Umjesto krompira uzmite jabuke i smanjite 300 kalorija.

Bez hljeba

Umjesto hljeba uzmite jogurt i smanjite 180 kalorija

Lazanje

Umjesto mesom lazanje napunite gljivama  i povrćem, a bešamel sos zamijenite obranim mlijekom (-200 kcal)



Šta jesti za večeru

Riba

Za večeru jedite nemasnu vrstu ribe, tj. onu koja na 100 grama ima manje od 120 kalorija.

Jaja

Pošto su odličan izvor proteina, jedenje jaja za večeru može pomoći da se osjećate zadovoljno i sito nakon dugog dana (na 100 grama, 90 kcal).

Povrće

Zadnji obrok u danu nikako ne trebate izbjegavati, nego za večeru konzumirajte povrće za zdravo mršanje.

Pročitajte još