Ženski mozak je u mnogo slučajeva mlađi od muškog

Piše: Redakcija

Naučnici su analizirali snimke mozga 200 odraslih osoba, posebno vodeći računa o smjernicama metabolizma mozga za koje je poznato da se mijenjaju s godinama. Na temelju raznih metaboličkih nivoa ustanovili su da je ženski mozak u prosjeku tri godine “mlađi” od mozga muškarca iste životne dobi.

Primjetili su i da se relativna “metabolička mladost” ženskog mozga poklapa s nešto dužim životnim vijekom u žena. 

– Ne možemo reći da muški mozak brže stari – rekao je jedan od autora studije Manu Goyal te dodao da pri ulasku u zrelo životno doba njihov je mozak stariji za oko tri godine i to traje do kraja života.

Jedna od mogućih teorija je da hormoni oblikuju metabolizam mozga u mlađoj životnoj dobi, oblikujući ženski mozak po mlađem obrascu u odnosu na muški, koji se razvija kasnije. Metabolički “mlađi” mozak ženama može pružiti “određeni stepen otpornosti na promjene povezane sa starenjem smatraju naučnici. 

– Jedan od razloga zbog kojih je kod žena kognitivno propadanje mozga manje izraženo u kasnijoj životnoj dobi je to što je njihov mozak efektivno mlađi – izjavili su.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti