Ovo su razlozi zbog kojih kupujemo odjeću koju nikada ne nosimo

Piše: Redakcija

Psihologinja Kit Jarov već duži niz godina bavi se psihologijom konzumerizma, a nedavno je otkrila zbog čega svi imamo bar jedan komad odjeće koji nikad ne nosimo, te zašto uopšte kupujemo takve stvari. Kao najčešći razlog navela je to što kupimo artikl koji nikad ne izvadimo iz ormara, je taj da smo ga pogrešno procijenili i ignorisali njegovu manu. Artikl nam se zbog nečega jako svidio, ali nešto s njime nije bilo u redu, ali bio je na sniženju pa smo ga ipak kupili.

-Svi to radimo, kupujemo odjeću koju nikad ne nosimo. Ovo je klasičan primjer fenomena kognitivne pristranosti pri čemu ignorišemo informaciju koja nije u skladu s našim željama. Na primjer, žena po imenu Caren s kojom sam razgovarala, kupila je svilenkastu bluzu veoma prijatnu na dodir. Ali, bluza ima veliku manu jer ne ide ni uz šta što ima u garderobi. Ipak, bila je na velikom sniženju i zbog toga ju je kupila. Nije željela da odustane od nje i odbila je samu pomisao da je vrati. Na kraju bluzu nijednom nije obukla- rekla je Jarov.

Ona dodaje kako žene često kupuju markiranu odjeću i obuću. Žene uvjeravaju sebe kako nisu pogriješile te da će u nekoj prilici sigurno ubući komad garderobe koji im već duže vremena “skuplja prašinu”. Ona takođe navodi kako je razlog zbog kojeg kupujemo odjeću koju nikada ne nosimo, taj što imamo pogrešnu percepciju o sebi. Zbog te percepcije, odnosno samozavaravanja, uspijemo racionalizovati kupovinu artikla koji bi nam se inače činio neprikladan, nepotreban ili bezvezan.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti