Snaga majčinog glasa

Piše: Redakcija

Ljubav prema majci nema cijenu, ali ni majčina ljubav prema djetetu. Ne traje ta ljubav samo dok smo u pod njenim krovom. Zapravo  može trajati zauvijek, ali moramo je i njegovati. 

U tinejdžerskim danima učestale su svađe s mamom, ali ti razlozi zbog kojih je dolazilo do „sukoba“ se brzo zaborave. To je povezano s odrastanjem i sazrijevanjem, ali i činjenicom da vrlo vjerovatno  više ne živite u istoj kući. Tada se stvari mijenjaju nabolje u odnosu djeteta i majke, ali ne zbog toga što više ne dijele isti prostor, nego zbog toga što sada zajedničko vrijeme posvećuju razgovorima i druženju.

Slikovni rezultat za mother and daughter

Ako ste vi jedna od onih osoba koje s majkom komuniciraju svaki dan, niste izuzetak. Čak 42 % ispitanika, prema jednom istraživanju također to radi i taj se broj s godinama konstantno povećava. Jedan od glavnih razloga povećanja razgovora s mamom spada je i razvoj tehnologije, odnosno pojava mobilnih uređaja, ali i sve više ljudi je spoznalo kakvu snagu ima majčin glas.

Dokazano je da se osoba može osjećati bolje ako samo čuje majčin glas, bez taktilnih i ofaktilnih podražaja. Također, u istraživanju je testirano proizvodi li majčin glas oksitocin, koji se naziva i “ljubavni hormon”. Ljubavni hormon glavni je faktor za suzbijanje stresa.

Slikovni rezultat za mother and daughter

Prvo su ispitanicima izmjerili nivo kortizola, biološkog pokazatelja za stres, a zatim su ih podijelili u tri grupe.  Prva grupa s majkom se vidjela uživo, razgovarali su i zagrlili se. Druga grupa ispitanika razgovarala je s majkom preko telefona, a treća pogledala je film “March of the Penguins”, koji je okarakteriziran kao emocionalno neutralan.

Kod prve grupe zabilježena je najveći nivo oksitocina i najbrže vraćanje kortizola na normalni nivo. Kod druge  također je zabilježeno brzo povećanje nivoa oksitocina te brzo padanje razine kortizola na normalu.

Povezana slika

To je bio pokazatelj da ugodan osjećaj, manjak napetosti i veći nivo sreće dolazi jednako brzo i ako s majkom samo razgovaramo, a ne vidimo je.

Treća grupa, koja je gledala film, i dalje je imala povišen nivo stresa i istu ili nešto niži nivo oksitocina, a stanje se nije promijenilo ni nakon sat vremena. 

Također postoje i istraživanja koja su pokazala da majčin glas može biti snažan faktor u rehabilitaciji teško bolesnih pacijenata.

Pročitajte još