Neira Kurtović savjetuje: Pet pozitivnih učinaka koje kofein ima na naš organizam!

Piše: Lejla Bejdic

Kofein ima velike benefite za našu kožu. Iako je često osporavano njegovo pozitivno djelovanje, zbog činjenice da izaziva navikavanje, te da velike količine uzrokuju dehidrataciju, u umjerenim količinama kofein ima velike benefite za našu kozu.

  1. Kofein je snažan antioksidant, koji eliminira slobodne radikale, ključne za ubrzano starenje kože. Iz ovog razloga jako puno anti-age preparata sadrži kofein, kao prirodni antioksidant.
  2. Uklanja tamne kolutove i nadutost područja oko očiju. Kofein u kremama oko očiju smanjuje upalu i nadutost područja oko očiju, utječući na količinu nakupljene tekućine na ovom području. Iako ovi problemi područja oko očiju mogu biti posljedica brojnih faktora (genetika, alergije, nedostatak sna ili dehidratacija), kofein uspješno rješava gotovo sve probleme.
  3. Pozitivno utječe na zategnutost kože. Kofein podstiče cirkulaciju u koži, što pozitivno utječe na sintezu kolagena. S godinama se smanjuje produkcija kolagena, pa je jako bitno podstaći ponovnu sintezu.
  4. Umiruje rozaceu. Kofein izaziva konstrikciju kapilara, čime umiruje rozaceu i poboljšava cirkulaciju. Također može obnoviti kožu od utjecaja UV svjetlosti, zbog čega blagotvorno djelovanje ima i na fleke.
  5. Djelovanje na celulit je možda i najpoznatiji efekat kolagena na našoj koži. Kofein ima sposobnost izbacivanja tečnosti iz masnih ćelija, te eliminaciju celulita, kao i zatezanje tijela zbog snažnog antioksidativnog djelovanja.

Neira Kurtović, Thalgo spa edukator/trener za Bosnu i Hercegovinu

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti