Vježbom protiv depresije i anksioznosti

Piše: Redakcija

Nova naučna studija u kojoj je učestvovalo 455 ispitanika pokazala je da vježbanje pomaže u borbi protiv depresije i anksioznosti. Stručnjaci su napravili poređenje između odraslih ljudi  koji ne vježbaju, a idu na terapiju ili uzimaju antidepresive, i pacijenata koji imaju utvrđenu kliničku depresiju, ne liječe je, ali vježbaju. Naime,  ova studija je utvrdila vezu između depresije i fizičke aktivnosti.

Učesnici studije su vježbali umjereno po 45 minuta tri puta sedmično, u trajanju od devet sedmica, i ta aktivnost pokazala je značajne rezultate u ublažavanju simptoma depresije, a poenta je da se redovno vježba. Nažalost, ono što je često problem kod osoba koje pate od depresije je da ne mogu da se natjeraju čak ni da operu kosu, recimo, a kamoli da vježbaju tri puta sedmično po 45 minuta. Zato autori ove studije ne savjetuju da pokušavate odmah natjerati sebe da potpuno promijenite životni stil kako bi vam bilo bolje, već da, prije svega, razgovarate sa svojim doktorom na koji način bi se moglo najneosjetnije ubaciti malo fizičke aktivnosti u vaše liječenje, uz psihoterapiju i lijekove, ukoliko ih uzimate.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti