Brže se kvare: Ove stvari držite na pogrešnom mjestu

Piše: Redakcija

Mnoge stvari se brže kvare, jer se zapravo čuvaju na pogrešnom mjestu. O tome često i ne razmišljamo, već ih ostavljamo automatski, iz navike.

Jaja

Neki jaja drže u frižideru, a neki na sobnoj temperaturi. Stručnjaci se slažu da jaja treba držati u frižider, ali nikako u vratima. Ova namirnica je posebno osjetljiva na nagle promjene temperaturu, a zbog čestog otvaranja vrata mogu se mnogo brže pokvariti.

Orašasto voće

Većina svoje orašasto voće drži u zdjelici na stolu, ali za bogatiji okus i duže trajanje treba ih čuvati u frižideru. Toplina ubrzava oksidaciju, a u fridžeru će vaši lješnjaci i bademi duže zadržati vlažnost.

Parfemi

Umjesto u ormariću ili na polici, parfemi također trebaju stajati u frižideru jer tako duže mirišu. Parfemi i kolonjske vode s visokim udjelom ulja pokvare se nakon nekog vremena stajanja na svjetlu i toplini. Mirisi moraju biti daleko od prozora. Uvijek ih držite na hladnom i suhom mjestu.

Brašno

Brašno nikada ne treba držati na otvorenom. Ako je vrećica s brašnom otvorena, izložena je bakterijama koje mogu dovesti do kvarenja. Radije presipajte brašno u plastičnu posudu s poklopcem.

 

Pročitajte još