Međunarodni dan djevojčica: 12 miliona njih se uda prije 18 godine

Piše: Redakcija

Međunarodni dan djevojčica obilježen je jučer. Cilj je zapravo priznati njihova prava i jednake mogućnosti širom svijeta. U fokusu je njihovo osnaživanje i sigurnost, te pravo na obrazovanja. Potrebno je spriječiti i siromaštvo u kojem živi čak 17 miliona djevojčica na svijetu. Njih 12 miliona se udaje prije 18 godine.

I dok su pojedine privilegovane i žive u potpuno idealnim uslovima, u pojedinim državama svijeta one se tretiraju kao kvalificirana ženska snaga. Mnogim djevojčicama onemogućeno je školovanje te su izložene svakodnevnom nasilju. Istraživanja pokazuju da je četvrtina mladih ljudi, a od kojih je većina ženskog roda neobrazovana i nezaposlena.

 

Foto: UNICEF

 

Ovaj dan se slavi već šestu godinu za redom, a UN radi upravo na isticanju važnosti obrazovanja mladih žena otvarajući škole u zemljama trećeg svijeta i potiće djevojčice na školovanje.

Day of the Girl 2018

600 million adolescent girls will enter the workforce in the next decade.Girls’ full participation in the future workforce requires tackling gender stereotypes across professions. On Thursday's #DayOfTheGirl, find out more from UNICEF: https://uni.cf/2Cz85HF

Gepostet von United Nations am Mittwoch, 10. Oktober 2018

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti