Da li ste znale da veš trebate prati s biberom?

Piše: Redakcija

Image result for pranje veša veš mašina

Svaka žena koja se bavi domaćinstvom zna najmanje tri trika ili za lakše kuhanje, ili brže pospremanje, no, sigurno nijedna, ili barem rijetke od njih prakticiraju da veš u mašini peru tako što dodaju i malo bibera. Da, dobro ste pročitale. Biber u mašini za pranje veša. Kako sve to zajedno funkcionira i kakve veze biber uopće ima s pranjem veša? Vremenom, šareni veš zbog pranja gubi boju i sjaj, dok bijelo rublje poprima žućkastu ili sivkastu boju.  Te probleme, vjerovale ili ne, popravlja ili sprješava biber.

Related image

Dovoljno je da u deterdžent bilo tečni ili u prahu dodate oko jedne kašičice mljevenog bibera, samo vodite računa, jer to je uslov broj jedan, biber mora biti ubačen direktno u bubanj s rubljem, a nikako kroz plastični odjeljak u koji inače sipamo deterdžent i omekšivač. Rublje se također pere na najmanjoj mogućoj temperaturi. Crni biber djeluje u bubnju kao „sredstvo za brušenje“ koje otklanja ostatke deterdženta iz niti tkanine. Upravo su ti ostaci razlog zašto boje izblijede vremenom, odnosno, zašto odjeća promijeni boju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti