Boja kože, problemi s usnama, lomljivi nokti: Zdravlje vam je možda u opasnosti

Piše: Redakcija
Zdravlje je najvažnije, oko toga će se sigurno svi složiti. Upravo je zbog toga vrlo važno znati na vrijeme prepoznati neke znakove koje vam tijelo šalje kao upozorenje da se nešto događa.

Boja kože, problemi s usnama, lomljivi nokti… Sve te naizgled svakodnevne stvari mogu ukazivati na veće probleme zbog kojih biste trebali potražiti savjet ljekara. Naravno, ne treba odmah stvarati paniku, ponekad je slomljeni nokat samo slomljeni nokat, ali svejedno je dobro znati prepoznati neke znakove kojima vam vaše tijelo pokušava reći – upomoć!

Lomljivi nokti i kosa

Ako su vam nokti i kosa vrlo slabi te se lako lome, moguće je da vam nedostaje vitamina B. Isto tako, ovo može ukazivati na anemiju ili probleme sa štitnjačom. Naravno, ako često koristite preparate poput laka za nokte ili često peglate kosu, problem može biti i u tome.

Krvare vam desni

Ako prilikom četkanja zubi pljujete krv, to bi mogao biti znak da vam nedostaje vitamina C. Takođe, ovo može biti znak gingivitisa, odnosno upale zubnog mesa koja se može pretvoriti u iznimno bolan problem. Desni znaju krvariti i zbog lošeg održavanje oralne higijene, ali i ako koristite pretvrdu četkicu koja vam ne odgovara.

Grčevi u nogama

Ako često osjećate grčeve u nogama, to bi moglo značiti da vašem tijelu nedostaje kalija ili magnezija. Uzrok tome može biti i pretjerana fizička aktivnost, a grčeve mogu uzrokovati i određeni lijekovi.

Prsten oko šarenice oka

Ako uočite bjelkasto-sivkasti prsten oko šarenice oka, to bi mogao biti znak povišenog holesterola u krvi.

Svrbi vas koža

Ovo može značiti samo da imate jako suhu kožu te da biste je trebali nahraniti, ali može i ukazivati na alergiju na neku vrstu hrane. Važno je da pratite kada vas tačno počne svrbjeti koža te da uočite postoji li neki uzorak ponašanja povezan s tim.

Loš zadah

Ok, možda ste samo jeli luk. Ali ako niste pojeli ništa “sumnjivo”, loš zadah može označavati upale desni, karijes, ali može biti i znak da nemate dovoljno sline u ustima te da biste trebali popiti vode.

Pospanost

Stalno ste umorni i koliko god spavate, nikako da se zaista i naspavate? Ovo takođe može biti znak anemije ili poremećaja rada štitnjače. Moguće da je uzrok i nezdrava prehrana, dijabetes, ali i stres. Takođe, ako se uz stalan umor osjećate nezadovoljno i tužno, uzrok bi mogla biti i depresija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti