Prema preporuci Trip Advisora: Rovinj, Gdanjsk i Riga gradovi su koje morate posjetiti tokom 2019.

Piše: Redakcija

Ovo ljeto Instagram je bio prepun fotografija sa godišnjih odmora, a mnogi su svoje slobodne dane odlučili provesti na prilično dominantnim lokacijama i pritom nisu bili jedini. Instagramom su tako ovo ljeto vladale destinacije kao što su Pariz, London, Mikonos, Lisabon, Ibica, Sicilija i nekoliko mjesta na jugu Francuske. I dok su upravo navedene i dalje pri samom vrhu vladajućih, čini se kako su se u međuvremenu pojavile i neke nove koje bi ih uskoro mogle zasjeniti, kako posjetom turista, tako i na omiljenoj društvenoj mreži.

Naime, “Trip Advisor” je u sklopu svoje godišnje “Travellers’ Choice Awards” predstavio pet gradova čija popularnost u posljednje vrijeme prilično raste, a upravo oni će, po svemu sudeći, biti hit gradovi za ljetni odmor iduće godine.

1. Gdanjsk, Poljska

Gdanjsk je jedan od najljepših gradova na Baltičkom moru.

Često se naziva i gradom slobode i solidarnosti jer je u njemu rođen demokratski pokret koji je svrgnuo komunističku vladu u Poljskoj. Osim što je najvažnija poljska luka, važno je kulturno, privredno, komunikaciono i turističko središte.

Grad arhitekturom podsjeća na gradove poput Amsterdama zbog značajnog holandskog uticaja koji su ostavile holandske arhitekte. Primijetićete nanizane, relativno uske, zgrade. Razlog tome je što se porez nekada plaćao na širinu kuće, odnosno onaj dio koji gleda na ulicu. Tu se nalazi i crkva sv. Marije, koja je najveća crkva na svijetu sagrađena od cigle, te jedna od najvećih gotičkih u Evropi.

2. Riga, Letonija

Dok su ostale evropske metropole podlegle modernom tempu života, Riga je još jedna od rijetkih u kojoj se može osjetiti pitoma i ušuškana atmosfera. Ima samo oko 700.000 stanovnika, a njen Stari grad predstavlja zbirku interesantnih crkava, spomenika i drugih građevina što je smješta na UNESCO-ov spisak svjetske baštine. Šetnjom uz obalu rijeke Zapadna Dvina (Daugave) možete da istražite centar grada i uživate u zanimljivoj arhitekturi. U gradu postoji veliki broj hostela i hotela. Smještaj u hostelu možete naći od sedam evra naviše, a u hotelu od 50 evra naviše. Ako imate neobične fetiše, u Rigi možete odsjesti i u hotelu zatvoru. U tom hotelu ćete biti tretirani kao zatvorenici, a prije boravka morate potpisati da se slažete s tim da će vas stražari tretirati kao zatvorenike.

3. Rovinj, Hrvatska

Ovo najromantičnije mjesto na Mediteranu smjestilo se na zapadnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala. Rovinj je grad koji odiše romantikom. Usko zbijene kuće, uskih ulica i malenih trgova doslovno vas zovu da se stisnete jedno uz drugo i zagrljeni prošetate istorijskim mjestom koje vijekovima privlači znatiželjnike svojom ljepotom i gostoljubivošću. Grad je smješten na samoj obali, gdje je s morske strane zaštićen hridima na čijim liticama su izgrađene kuće, a prema kopnu utvrđen je čvrstim bedemima koji ga vijekovima štite od raznih invazija. Sve u svemu, Rovinj je relativno mali grad koji svojom ponudom nadmašuje mnogo veće i razvikanije gradove. Zbog truda koji se ulaže u razvoj turizma, bogate istorije i savršene gastronomije, ovaj grad jedan je od top gradova u Hrvatskoj za odmor.

4. Nerja, Španija

Nerja se nalazi na 50 km od Malage, a bus vas vozi za nekih deset evra. Spada u jedan od najljepših primorskih gradića, gdje se osjeti autentičnost ovog mjesta koje je inače bilo malo ribarsko selo. Prošetajte simpatičnim ulicama do “Balcon de Europa” za pogled na pučinu koji oduzima dah. Takođe se možete spustiti do susjednih plaža da tu posmatrate talase kako neumorno udaraju obalu. A obavezno posjetite i pećine, koje su među najvećim pećinama svoje vrste u Evropi. Ulaz se plaća deset evra po osobi, ali vrijedi i više. Kada se spustite u ove pećine, imaćete toliko divljenje prema majci prirodi i mislićete da ste na potpuno drugoj planeti.

5. Katanija, Italija

Katanija je grad u Italiji, drugi po veličini na Siciliji, središte je istoimene pokrajine Katanija. Leži na istočnoj obali Sicilije – obali Jonskog mora, u podnožju tridesetak km udaljenog od vulkana Etna i iznad rijeke Amenano. Ime grada dolazi od riječi “katane”, što na sicilijanskom znači “veći nož za guljenje kože” i/ili “negostoljubiva zemlja”. U 17. vijeku ju je uništila erupcija vulkana, a nakon toga i zemljotres, obnovljena je u baroknom stilu tamnim vulkanskim kamenjem, pa je nazivaju i “tamnom kćerkom Etne”.

Grad je okružen zelenilom, a ujedno je otvoren za posjete svojim velikim trgovima, širokim ulicama, gdje su građevine pretežno od vulkanskih stijena. Kako bi se, ipak, na neki način razbilo crnilo vulkanskih stijena, u zidove je ugrađivan mramor. Na svakom koraku Katanija nudi istorijska i umjetnička djela. Na graditelje su uticale kulture raznih naroda koji su ovdje živjeli. Danas postoje mnoge zgrade, crkve, spomenici koji svjedoče o prisustvu raznih naroda i uticaja. Bašte prepune drveća narandži, limuna i vinograda predstavljaju kontrast crnom vulkanskom zemljištu i stijenama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti