Lifestyle

Rad tokom odmora mora biti tabu: Zašto je toliko teško isključiti se

Čak i ako malo radite na plaži, „prevarit ćete“ svoj mozak, tako da će vrlo malo pamtiti taj odmor.

Teško je da odolite iskušenju da ne provjeravate mejl ili da se bar malo ne uključite u posao kada ste na odmoru. Ali, kako pokazuju istraživanja, ako provedete i sat vremena dnevno radeći nešto za posao dok ste na odmoru, imat ćete 43 odsto više šanse da ne zapamtite taj odmor.

-Nešto što se pamti zahtijeva dvije stvari…Prva je uključivanje, energija koju ulažete, a druga je osobenost, nešto što odstupa od normalnog, uobičajenog. Razlog zašto ne pamtite šta ste imali za ručak, jeste što ručate svakog dana, i imate otprilike istu rutinu oko objeda -kaže psiholog, profesor sa Teksas Univerziteta, i vodeći istraživač studije, Arm Markman.

Kada ne uživate u svom odmoru i kada radite nešto za posao, teže ćete pamtiti taj odmor. Niste prisutni, i radite nešto što i svakog drugog „običnog“ dana.

Zašto je toliko teško isključiti se

Ironično, često sanjarimo o tome kada ćemo na odmor, da bismo na odmoru teško odolijevali iskušenju da ne ulazimo u mejlove ili da ne provjeravamo šta se dešava na poslu. To je zato što često definišemo sebe onime što radimo.

Posao nosimo svuda sa sobom, a sada je lakše nego ikada prije jer imamo naprednu tehnologiju. „Ako se ne dinstancirate od posla, održavate taj ciklus stresa“, kaže Markman.

Ograničite tehnologiju

Ako morate da budete uključeni, ponesite telefon ali ne i laptop, tako bar savjetuje Markman. „Oni koji koriste laptop na odmoru imaju više problema da se sjete odmora nego oni koji koriste pametne telefone“, kaže on.

Laptopi su opasni jer oni prosto mame na posao. Uključite se da samo provjerite mejlove, a onda započnete dugu mejl prepisku ili ulazite na sasvim nešto deseto vezano za posao.

-Sa laptopom se radi lako, a kada nešto možete lako da uradite onda radite više…Nezgodnije je pisati duge mejlove preko telefona“.kaže Markman, i dodaje da je telefon drugačiji.

Koristite tehnologiju kako treba – vama u korist

Sigurno ste vidjeli one ljude koji bilježe svaki trenutak odmora, a to je naravno loše.

-Na taj način sebe „otcjepljujete“ od odmora. Kada toliko koristite svoj telefon, niste uključeni u okruženje. Postoji razlika između toga da kada je nešto lijepo, vi vidite, divite se, a zatim uslikate to, i kada hodate i gledate sve preko ekrana – kaže on, prenosi BIZLife.rs