Izgubio 100 miliona eura: Jamie Oliver zamalo bankrotirao, spasilo ga čudo

Piše: Redakcija

 

Popularni kuhar Jamie Oliver izjavio je da su ga sati dijelili od bankrota, ali da se spasio tako što je u lanac restorana u Italiji uložio 14,5 miliona eura.

Oliver je rekao da ne razumije zbog čega mu je italijanski lanac restorana zapao u finansijske probleme.

Od septembra je zatvorio 12 od 37 restorana, a 600 radnika proglasio viškom kako bi spasio ostale restorane.

-Novac je jednostavno nestao, a to nismo očekivali. To nije normalno u bilo kom poslu. Imamo kvartalne sastanke i sastanke odbora. Ljudi pretpostave da će osoblje upravljati time kako treba-rekao je Oliver.

Popularni kuhar je istakao da je imao samo dva sata da uloži novac i spasi sve ili da zatvori sljedeći dan. Kako je rekao, morao je da podigne kredit i uzme novac od drugih poslova iz svoje robne marke.

-Još uvijek pokušavamo da shvatimo šta je bilo, ali mislim da je više rukovodstvo pokušavalo da se nosi sa ‘olujom’ koja je uključivala najam, porez, visoku potražnju ulice, troškove hrane, Brexit i povećanje minimalne plate. Svašta se dešavalo-rekao je Oliver.

Oliver je pokrenuo poslovno carstvo otkako ga je uočila televizijska ekipa dok je 1997. godine kuhao u restoranu u Londonu.

Priznao je da je 40 odsto njegovih ulaganja bilo greška i da je izgubio 100 miliona eura od 2014. godine.

Ipak, profit njegove firme “Jamie Oliver holdings“ koja posluje širom svijeta, a ispunjava medijske potrebe, rastao je posljednjih godina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti