Trikovi za skidanje fleka

Piše: Redakcija

Mrlju od kafe isperite mlakom vodom u koju ste stavili malo soli. Ostavite tako da stoji dva sata, pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, napravite mješavinu sirćeta i alkohola u istim mjerama, namočite u nju krpicu i njome istrljajte tvrdokornu mrlju od kafe.

Čokolada je također omiljena namirnica čiji se ostaci često mogu naći na stolnjaku, krpama ili presvlakama za kauč. Dobra stvar je da se čokolada prilično lako ispira običnim deterdžentom i rijetko ostavlja teže mrlje.

Krv može napraviti trajne mrlje i stoga je treba isprati odmah dok je još svježa. Isperite je hladnom vodom kojoj dodate malo soli. Ako se mrlja od krvi već osušila, možete je ukloniti dugotrajnim potapanjem u hladnoj vodi u koju ste stavili deterdžent.

Mrlje od masti i ulja možete iz tkanine izvući pomoću pudera. Naprašite tkaninu puderom i ostavite da stoji. Nakon što puder upije masnoću, iščetkajte ga s tkanine. Ako je potrebno, ponovite postupak nekoliko puta. Nemate li pudera u kući, sličan efekt možete postići brašnom ili solju. Stavite so na mrlju i nekoliko kapi limuna te dobro isperite vodom.

Mrlje od voća i povrća najčešće se mogu ukloniti tako da ih istrljate solju pa nakapate limunom.

Kiselo mlijeko također je dobro za uklanjanje mrlja od voća. Potopite tkaninu u mlijeko i ostavite čitav dan. Potom operite tkaninu na uobičajen način. Ako treba, ponovite postupak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti