Šta ne trebate reći na razgovoru za posao?

Piše: Redakcija

Primiti poziv na razgovor je svakako prvi korak ka dobivanju posla. No, način na koji se ponašamo i ono što kažemo tokom ovog razgovora utječe na odluku poslodavca.

Donosimo vam 3 izjave koje ne smijete reći na vašem sljedećem razgovoru za posao:

“Koliko slobodnog vremena mogu dobiti?”
Nije tajna da je ovo veoma bitno pitanje, no tokom prvog razgovora svakako ne bi trebali spominjati “slobodno vrijeme”, “plaćen odmor” i slične izraze. Izgledat ćete neozbiljni ako pitate koliko dugo traje pauza. Ova pitanja možete postaviti tek nakon što vam poslodavac ponudi posao.

“Sviđaju mi se vaše naočale!”
Možda mislite da je pohvala dobra stvar za reći vašem potencijalnom poslodavcu, ali postoji granica između pohvale i laskanja. Ovakve izjave se mogu smatrati lažnim ili čak flertom. Sigurnije je da komentirate, recimo, sliku ili nagradu koja se nalazi u uredu.

“Dakle, šta vaša kompanija radi?”
Postavljajte konkretna pitanja vezana za kompaniju, a izbjegavajte opća pitanja jer će poslodavac dobiti dojam da niste zainteresirani za radno mjesto. Prije razgovora saznajte što više o poslovanju tako da se možete uključiti u konverzaciju. Na ovaj način ćete moći postaviti pitanja i to svakako činite tokom razgovora, samo izbjegavajte lične stvari koje ste, na primjer, pronašli na Facebooku

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti