Messi, Cristiano i Neymar za njega su obična sića: Pravi Ronaldo najskuplji je igrač svih vremena

Piše: Redakcija

Konačno je riješena možda i najveća dilema fudbala 21. stoljeća, a to je – kolika bi bila stvarna tržišna vrijednost Luisa Nazaria de Lima – Ronalda – Il Fenomena, po mnogima jednog od najboljih napadača svih vremena.

Naime, Play Ratings je napravio studiju, uračunao inflaciju – a brazilska senzacija bi bio daleko najskuplji fudbaler svih vremena, kada se svi parametri obračunaju i stave na papir. 

Njegova ukupna vrijednost bi bila 433 miliona eura, po cijenama koje su aktuelne na današnjem tržištu.

Ronaldo je proveo jednu sezonu u Barceloni, dao je 47 golova na 49 nastupa. Potpisao je poslije za Inter, a plaćen je 28 miliona eura 1997. godine, čime je po drugi put bio najskuplji igrač svijeta. 

Za italijanskog giganta Ronaldo je dao 59 golova u 99 nastupa, ali njegov boravak tamo ostat će upamćen po brojnim povredama. 

 

Play Ratings tvrdi da bi Ronaldo, na vrhuncu svoje karijere, po aktuelnim cijenama, koštao vrtoglavih 433 miliona eura, te 1997. godine.

 
On je iza sebe ostavio i Maradonu, čija bi vrijednost 1984. godine iznosila 345 miliona eura, kada je potpisao za Napoli. Platini 1982. u potpisu za Juventus bi koštao 334 miliona eura, a Van Basten 1987 – 328 miliona eura, kada je potpisao za Milan. 
Transfer Batistute iz Fiorentine u Romu bi iznosio 281 milion, Vieri bi koštao INter 334 miliona, a interesantno, transfer Higuaina iz Napolija u Juventus bi bio ekvivalent od 264 miliona, po današnjim cijenama, navodi Sports Bible. 

Transfer Neymara iz Barcelone u PSG iznosio je 222 miliona eura, što ga čini najskupljim igračem u historiji fudbala, piše N1.

 
 
 
 
 

Pročitajte još