Velid Spaho: Svaku utakmicu doživljavam kao da je finale Svjetskog prvenstva

Piše: Redakcija

Vrlo često me to pitaju, ali jednostavno ne mogu reći da mi srce kuca za neku ekipu. Desi se utakmica da navijam za jednu stranu. Više pratim pojedine igrače, pa neku ekipu malo više simpatiziram zbog pojedinog igrača. No opet, na ovom prvenstvu komšije imaju moje simpatije

 

Voljeli fudbal ili ne, ovaj mjesec je u znaku Svjetskog fudbalskog prvenstva i od utakmica ne možemo pobjeći. Iako se naša fudbalska reprezentacija nije plasirala na Mundijal u Rusiji, dobrih ekipa i razloga za uživanje u praćenju najvećeg sportskog takmičenja ne nedostaje. Tako je Svjetsko prvenstvo 2018. povod i našeg razgovora s Velidom Spahom, jednim od najpoznatijih bh. sportskih komentatora. Novinarstvom se počeo baviti ratne 1993. godine na NTV Hayat, a trenutno radi na BHT1. S Velidom smo razgovarali o dešavanjima na SP 2018., njegovom poslu, a prisjetili smo se i prvenstva u Brazilu 2014., te njegovih lapsusa koji su nasmijali sve one koji prate fudbal, a koji su nezaobilazan dio komentatorskog posla.

– Jedan sportski komentator mjesec Svjetskog prvenstva proživljava, prije svega, s uživanjem, kao neko ko voli sport i svoj posao. Svjetsko prvenstvo u fudbalu je najveći sportski događaj. To donosi mnogo obaveza i posla, ali i mnogo uživanja. Događaji poput olimpijada ili SP su vrh komentatorskog posla. Potrebno je mnogo priprema za svaki susret i znamo da smo sada pod lupom. Svaka naša riječ se vaga, nekome se sviđa, a nekome i ne – kaže Spaho na početku razgovora.

 

Šta biste izdvojili kao najzanimljivije sa SP 2018?

– Englezi koji sto godina igraju jedan stil, promijenili su ga sada i desilo im se da prođu na jedanaesterce što nikada nisu uspjeli do sada. Tu je i trenutak kada je Njemačka, koja je došla možda malo i prepotentno, izgubila od neke Južne Koreje. Bilo je to nešto nezamislivo i priča je prvenstva definitivno.

 

Kao navijač imate li svog favorita?

– Zvučat će malo čudno, ali nemam. Vrlo često me to pitaju, ali jednostavno ne mogu reći da mi srce kuca za neku ekipu. Desi se utakmica da navijam za jednu stranu. Više pratim pojedine igrače, pa neku ekipu malo više simpatiziram zbog pojedinog igrača. No opet, na ovom prvenstvu komšije imaju moje simpatije.

Pratili ste mnogo utakmica i uživo s terena, kao i onu sa Svjetskog prvenstva kada je naša nogometna reprezentacija igrala protiv Argentine. Vjerujem da Vam je žao što i ove godine niste doživjeli tako nešto.

– Svakako, slika je mnogo drugačija kada se komentatori nađu na mjestu događaja nego kad radimo iz studija. Nažalost, u BHRT-u je sada takva situacija da na ovo prvenstvo nismo mogli putovati. Mislim da su time i gledatelji na neki način uskraćeni, jer čovjeka ponese ta cijela atmosfera na stadionu. Spomenuli  ste tu čuvenu utakmicu Argentina-BiH, bio je to specifičan dojam i prilika da se gledateljima na drugačiji način dočara ono što se događa na terenu.

Kada nije sportski komentator, ko je Velid Spaho?

– Porodičan čovjek. Imam jednog sina koji trenutno upisuje srednju školu, pa se sada zanimam time da li je na spisku, šta, kako… Vodim sasvim običan život, bez nekih posebnih hobija. Uživam u jutarnjoj kafi na čaršiji u društvu prijatelja, malo šetnje i to je to. Uživao bih i u putovanjima da je situacija drugačija, ali eto…

Velid na stadionu u Sao Paulu

Kompletan intervju s Velidom Spahom čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA (broj 1115).

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti