Tanja Ribič: Da sam rodila, Đurin i moj sin bi se zvao Ali

Piše: Redakcija

U vrijeme kad smo se Đuro i ja zabavljali na tržištu je bio jogurt koji se zvao Zala i rekli smo da će nam se tako kćerka zvati. Imali smo negdje sakriven poklopac u liftu iza ogledala i uvijek smo tu gledali i maštali da ćemo imati nekad Zalu. Za mlađu nije bilo takvih ideja. Svidjelo nam se da su obje na završetak „la“ i Ela mi se svidjelo, to je jednostavno, staro slovensko ime

Uzme li se u obzir kompletan profesionalni i privatni život Tanje Ribič, praktično da nema segmenta u kojem nije uspješna. Zbog glumačkih znanja nazivaju je i slovenskom Meryl Streep. Osim u pozorištu, televiziji i filmu, Tanja je ostvarila i muzički uspjeh. Ljubitelji najstarijeg muzičkog takmičenja u Evropi pamte je iz perioda 1997. godine, kada je svoju zemlju predstavljala na Eurosongu s pjesmom „Zbudi se“.

No, ono čime Tanja još naročito plijeni je njena nevjerovatna vedrina, toplina i iskrenost. Bez zadrške i bijelih rukavica govori o svim fazama svog profesionalnog i privatnog života. Otvorena je, puna duha i jednostavna, te vrlo odana kako svojoj porodici, tako i poslu i ljudima koji čine njenu svakodnevicu. Trudi se kaže nam, maksimalno uživati u svemu što radi. Ova pedesetogodišnja glumica i pjevačica, te supruga bh. glumca Branka Đurića Đure, majka je i dviju, jednako talentiranih kćerki Zale i Ele. Starija Zala već je krenula stopama svojih slavnih roditelja, a sve su prilike kaže nam veselo Tanja, da će i mlađa Ela.

Kada je riječ o poslu, priznaje, balansira profesije kako ne bi osjetila zasićenje. Krajem ovog mjeseca publiku u Sloveniji očekuju njena dva koncerta.

– Da mi posao ne dosadi, mijenjam ih, stalno nešto drugo radim. Moj muž također. Upravo sam došla s probe s bendom, sada ću početi da koncertiram nakon dugo godina. To mi je super stvar, kako se ne bih zasitila jedne vrste posla.

Ljudi koji poznaju Vaš rad zbog Vašeg talenta nazivaju Vas slovenskom Meryl Streep. Prija li Vam ovo poređenje?

– Najviše na svijetu. Suština glume je: duhovito, iskreno, a precizno. To sam ja. Veoma je potrebno da si senzitivan, što ona i jeste. Najvažnije je ne zaboraviti da smo ipak umjetnici, a ne da pravimo sami sebi spomenike.

Vaša starija kćerke Zala u Americi završava glumu i u intervjuu koji je dala za naš magazin, potvrdila je, ne samo da je lijepa, talentirana, već i jako pametna, oslobođena od materijalnog i svega površnog čime su mladi zarobljeni danas. Otkrijte nam je li Vam bilo drago što je krenula Vašim i Đurinim stopama, jeste li željeli nešto drugo za nju?

– Đuro uvijek kaže: „Jedino teže zanimanje od glumaca jeste biti glumica.“ To je stvarno nezahvalno i željeli smo imati nekoga u porodici ko bi se konkretnijim poslom bavio. Nažalost, nemamo tu sreću, jer izgleda da će se i mlađa kćerka time baviti. Željeli smo neko sigurnije zanimanje, pa šta god, nešto što nas dvoje nismo, ali kako će biti, kada djeca uče od okoline.

Đuro i Tanja sa kćerkama Zalom i Elom

Jedna legenda kaže kako je Đuro sinu Filipu želio dati ime Denzel (po Denzelu Washingtonu) i da ga danas svi zovu Denza. Je li Vaš suprug imao nekih sličnih i otkačenih ideja i kad je riječ o kćerkama?

– Kada smo se nas dvoje zaljubili, nismo smjeli ni maštati da ćemo početi živjeti zajedno, ali smo svejedno maštali da ćemo imati jedno dijete i tada je na tržištu bio neki jogurt koji se zvao Zala i rekli smo da će nam se tako kćerka zvati. Imali smo negdje sakriven poklopac u liftu iza ogledala i uvijek smo tu gledali i maštali da ćemo imati nekad Zalu. Za mlađu nije bilo takvih ideja. Svidjelo nam se da se imena kod obje završavaju na „la“ i Ela mi se svidjelo, to je jednostavno, staro slovensko ime. Zala znači zgodna, lijepa. Bila sam i treći put trudna, međutim, nije bilo sve uredu…

Ostatak intervjua čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA, koji se nalazi na kioscima širom Bosne i Hercegovine (broj: 1112.)

Bračni par Đurić s Angelinom i Bradom

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti