Džejla Ramović: Strpljivost mi nije jača strana

Piše: Redakcija

Džejla Ramović plijeni pažnju raskošnim glasom i nesvakidašnjom ljepotom. Ovu mladu Goraždanku ovdašnja javnost je upoznala kao takmičarku i pobjednicu regionalnog muzičkog showa “Neki novi klinci”, nakon kojeg je polako ali sigurno ušla u profesionalne muzičke vode.

Djevojka koja je sa samo četiri godine okusila slast muzike i javnog nastupa, kada je sa starijom sestrom Lejlom nastupila na goraždanskom Internacionalnom dječijem festivalu “Čips i čokoladice”, uskoro će svoju publiku obradovati pjesmom “Jedna kao nijedna”. U međuvremenu, Džejla je posvećena i svojim školskim obavezama u Srednjoj ekonomskoj školi, koju je upisala prošle godine.

– Jedva čekam da čujete novu pjesmu. Nešto sasvim drugačije od onoga što su svi navikli da čuju od mene. Iskreno se nadam da će se publici svidjeti, jer je ova pjesma totalno „ja“ i naprosto sam zaljubljena u nju. Trenutno pripremamo spot i nadamo se da će ubrzo biti emitiran. Pjesmu „Jedna kao nijedna“ je radila ista ekipa kao i pjesmu „Ruža“. Tekst i muziku Bane Opačić, a aranžmane Alek Aleksov – otkriva Džejla za naš magazin.

 Da niste odabrali muziku, šta bi Vam bila najveća okupacija?

– Trenutno nemam drugi hobi osim muzike. Nikada nisam previše razmišljala o tome šta bi bila moja najveća okupacija da nisam izabrala muziku, ali pretpostavljam da bi najviše bila posvećena školi, potom fakultetu, pa zaposlenju u struci.

U kojim situacijama izbjegavate reći drugima ono što stvarno mislite?

– Uvijek se trudim da svima kažem baš ono što stvarno mislim, posebno kada znam da sam u pravu. Naravno, uvijek se trudim da sve što imam da kažem, kažem na lijep način, jer ne želim ni na koji način uvrijediti drugu osobu.

Uvijek ističete veliku povezanost sa sestrama; kakve ste bile kao djeca?

– Mislim da bi njih dvije dale bolji odgovor na ovo pitanje, jer sam ja i danas za njih dijete i mislim da će tako ostati zauvijek, ali i ne bunim se. One su mi, osim toga što su mi sestre, i najbolje prijateljice. Kada sam bila mala, u dosta situacija su mi mijenjale i mamu, tako da mislim da se tu nema mnogo pričati. Rijetki su momenti kada se „posvađamo“. To obično ne potraje duže od sata i zaboravi se kao da se nije ni desilo.

Kakav je osjećaj i postoji li prednost toga što ste  mlađa sestra?

– Naravno! Najmlađe dijete – uvijek dijete. Mnogo je više prednosti nego mana, a najveća prednost je to što sam odrasla uz sestre koje su šest i osam godina starije od mene, koje su prošle sve što ja tek trebam da prođem, pa uvijek imam savjete iz prve ruke. Uče me novim stvarima, uvijek su tu kao najveća podrška i kao uzor u svemu.

Prošli ste jedno veliko takmičenje za mlade muziče talente, koji savjet biste dali onima koji tek trebaju da se okušaju u ovakvom formatu, na šta je najvažnije da se fokusiraju i obrate pažnju?

– Takmičenje je za mene bila jedna velika promjena u životu. Uvijek je bilo i bit će uspona i padova, ali ako je želja dovoljno jaka da istrajete u onome što ste zamislili, sve nebitne stvari će se ostaviti po strani. Trud i rad su najvažniji faktori u nadi za ostvarenjem svake želje. Ako niste spremni da se odreknete određenih stvari u životu da biste postigli ono što želite, ne želite dovoljno.

Imate ozbiljnu armiju fanova na svojim društvenim mrežama; kako održavate kontakt sa svima, odgovorite li na svaku poruku?

– S obzirom na to da sam jako zauzeta oko škole i mnogih drugih obaveza, nastojim odgovarati na poruke uvijek kada imam priliku za to. Neizmjerno mi je drago što me podržava tako veliki broj ljudi, a pogotovo djeca i moji vršnjaci. Hvala im za to.

 Koju kvalitetu najviše cijenite na muškarcu?

– Najviše volim kada je muškarac zaštitnički nastrojen prema ženama, djeci, i svim drugim ljudima kojima je u određenom trenutku potrebna zaštita i sigurnost. To je, prema mom mišljenju, jedna od najljepših odlika muškarca, i drago mi je što pored sebe imam jednu takvu osobu. Najvažniji muškarac u mom životu – moj otac.

Koju kvalitetu najviše cijenite na ženi?

– Ženu koja je dama, koja se ponaša i nosi kao dama, a jaka i hrabra da bez ičije pomoći ostvari sve ono što želi.

 Šta je Vaš najveći strah?

– Gubitak voljenih osoba.

 Kada ste bili najsretniji?

– Ako dovoljno cijenite sebe i svoj život, i najmanja sitnica će vas učiniti sretnim, tako da ne mogu izdvojiti taj trenutak.

 Koji talent biste voljeli da posjedujete?

– Uporedo s pjevanjem sam oduvijek željela znati da plešem. Nisam imala priliku da se iskusim u tome, ali bih jako voljela.

 Postoji li ijedna zemlja u kojoj biste voljeli živjeti?

– Zadovoljna sam mjestom gdje živim. Volim Goražde i volim svoju domovinu. Za sada mi se nikada nije pojavila želja za stanovanjem u nekoj drugoj zemlji.

 Šta najviše cijenite kod svojih prijatelja?

– Iskrenost je osobina koju najviše cijenim, kako kod mojih prijatelja, tako i kod svih drugih ljudi.

 Ko je Vaš najveći heroj u životu?

Moja mama je definitivno bila i uvijek će biti moj heroj.

 Ko su Vam omiljeni pisci?

– Izuzetno cijenim i volim čitati Nuru Bazdulj-Hubijar.

Film uz koji ste plakali?

– Mnogo je takvih, ali jedan od najljepših je „Dear John“.

 Kada biste mogli promijeniti samo jednu stvar kod sebe, šta bi to bilo?

– Voljela bih kada bih mogla biti malo manje emotivna i više strpljiva.

 Šta Goražde ima, a nema nijedan drugi grad?

– Goražde nije jedini grad kroz koji protiče rijeka Drina, ali ona u mom gradu ima posebnu čar. Ona je definitivno nešto najljepše što naš grad posjeduje. Pitajte to svakog građanina i dobit ćete isti odgovor.

 Kada ste počinjali pjevati, jeste li priželjkivali ovoliku popularnost? Kako se trudite da Vas ona ne ponese?

– Nisam uopće razmišljala o popularnosti, samo sam pjevala i uživala u tome. Ne smatram se toliko popularnom da bi me to moglo ponijeti. Trudim se da to ne utječe na moj privatni život.

Čiju muziku najčešće slušate?

– Slušam doslovno sve. Najviše uživam u stranoj muzici, to je ono što pustim sebi na slušalice. Volim i pop, rock, čak i repere slušam. Ali, samu sebe iznenadim kada usput čujem pa zapjevam narodnjak, i shvatim da pjesmu znam od riječi do riječi. Previše je dobrih izvođača da bih sad izdvojila nekog posebno koga najčešće slušam.

 Kako planirate provesti ovo ljeto?

– Jedva čekam ljeto. Još nemam posebnih planova, osim da sredinom maja idem u Tursku na turneju s folklorom. To je dobar početak ljeta. Sigurno ću najviše vremena provoditi s društvom i porodicom, odmarati i uživati na Drini. Moguće i da će biti nekih nastupa, ali o tome će se znati kad bude vrijeme.

Foto: Džejna Radmilović

Pročitajte još