Ena Kurtalić: Moderna žena je ona koja se pobrine za svoju sreću

Piše: Redakcija



Gluma je čarobna. Ona je moja sloboda i prilika da svaki dan počnem iznova, da napravim neke drugačije izbore, da istražim sve svoje biće i da upoznam bolje i sebe i ljude oko sebe. Volim glumu i svakog dana se iznova zaljubim u nju



Pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića nedavno je završeno snimanje dugometražnog igranog filma „Sve o ljubavi, knjigama i psima“. Glavnu ulogu u ostvarenju koje je žanrovski postavljeno kao krimi-drama i prati priču o Sadi, čovjeku srednjih godina, koji kreće u potragu za ljudima kojima je tokom života pozajmljivao knjige, a nikad mu nisu vraćene, i gdje glavni junak istovremeno upada u rubnu ljubavnu vezu s mnogo mlađom djevojkom, igra mlada bh. glumica Ena Kurtalić. Kao i u svemu čega se prihvati, tako i za ovu ulogu, Ena je uložila sav svoj glumački dar i energiju.

 

– Nikada čovjek ne zna koja uloga će biti značajna za njegovu karijeru i koja će, možda, otvoriti neka nova vrata. Kod svake uloge se trudim da joj budem posvećena i da dam sve od sebe. U ovom projektu sam imala sreću što su mi partneri bili tako veliki bh. glumci kao što su Senad Bašić, Vanesa Glođo, Izudin Bajrović… Olakšali su mi posao i mislim da sam uz njih uspjela da izvučem ono najbolje iz sebe. Snimanje je nedavno završeno i nismo još vidjeli materijal. Sada držimo fige, a vidjet ćemo kako će ispasti – kaže Ena.

 

Zbog čega ste naročito zavoljeli ovu ulogu?

 

– Poveznica između mene i uloge je da tražimo to neko utočište u umjetnosti. Riječ je o liku koji je dosta izgubljen, a koji traži i pronađe sebe u umjetnosti. Upravo je ona spasi od lošeg društva i pomogne joj da pređe u novu životnu fazu u kojoj postaje bolja osoba.

 

Vanesa je za Vašu ulogu rekla: „Ena Kurtalić ima glavnu žensku ulogu u filmu, što je genijalno, jer mladima treba dati priliku“. Koliko je, zapravo, teško dobiti priliku?

 

– Problem je kvantitet filmova, ali i predstava koje se stvaraju. S druge strane je mnogo kvalitetnih glumaca i, nažalost, teško je da svi dobiju priliku. Mislim da se s novim medijima i socijalnim mrežama stvorila nova platforma na kojoj mladi glumci mogu na drugačiji način da dobiju priliku ili da sami sebi stvore posao.

 

Koliko je važno znati iskoristiti pravu priliku?

 

– To je krucijalno. Za glumca je važno da je stalno spreman jer nikada ne znaš kada ćeš dobiti priliku. Zbog toga moraš konstantno raditi na sebi i biti u glumačkoj formi kako bi, kada dobiješ ulogu, mogao dati sve od sebe. 

Foto: Mirza Tabaković

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još