Amila Terzimehić: Ne postoji ništa što ne bih uradila na sceni

Piše: Redakcija

Amila Terzimehić, nekada prvakinja u ritmičkoj gimnastici, a danas među najtraženijim bh. glumačkim imenima u inozemnim produkcijama. Film italijanskog oskarovca Gariela Salvatoresa u kojem je ostvarila ulogu, bit će prikazan ove godine na čuvenom, Venice Film Festivalu. Nemoguće je ne primijetiti da je Amila žena kojoj sve polazi za rukom. Glumi, pleše, ide na jogu, a naučila je šiti… Veoma dobro se osjeća energija kojom zrači. Tako je bilo i na snimanju editorijala za naš magazin. Lakoća kojom transformira pokrete, izraze lica, krije se u onima s talentom. Njen joj je otvorio vrata kako domaćeg, tako i ino tržišta.

Koliko Vam laska i znači činjenica da ste dijelom filma jednog oskarovca u kojem ovih dana uživa publika na čuvenom Venecijanskom festivalu?

– Kao glumici to mi mnogo znači. To je lijepa potvrda i vijest da će biti prikazan i u okviru Festivala u Veneciji me obradovala. Snimala sam ga prošle godine, i glumci često kada ispišu jednu stranicu u svojoj knjizi odmah prelaze na drugu, na drugu ulogu i drugo poglavlje. Tako da je moja najveća sreća bila u trenutku kada sam saznala da sam dobila priliku da radim s Gabrieleom.

Kakva je Vaša uloga u filmu?

– Film govori o odnosu oca i sina koji je autističan. Oni kreću na putovanje kroz Italiju do Balkana, te se tako zbližavaju i upoznaju. Odnosno, pratimo odnos između oca i sina. Film ima mnogo uloga, jer tokom njihovog putovanja oni se upoznaju s različitim likovima i jedan od njih sam ja – djevojka u koju se dječak zaljubi.

Imamo veoma lijepe scene, snimala sam u Trstu i na Pagu. U filmu je moj lik važan za razvojnu liniju dječaka.

 Kako je došlo do saradnje s Gabrielom?

– Moja agentica Anila Gajević mi je poslala casting i ja sam se snimila. Odmah sam se reditelju svidjela i rekao je da želi da radi sa mnom. Međutim, imao je dvije uloge za mene. Jedna je bila akrobata na konju – u to vrijeme sam trenirala jahanje, tako da sam bila sretna, jer ću moći pokazati tu svoju novu vještinu. Pitala sam svog trenera da li je moguće da za mjesec naučim biti akrobata. Rekao je da ja to mogu uraditi, ali ja sam bila skeptična. Činilo mi se nemoguće da tako nešto za mjesec savladam. Onda je našao drugu ulogu za mene, pole plesačica. Snimala sam se za obje, ali sam rekla reditelju da bi veoma voljela da igram drugu ulogu.

Foto: Nikola Blagojević

Make-up: Naida Melić

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti