Haris Dubica sa suprugom Narcisom i djecom: 11 godina ljubavi

Piše: Aldina Zaimović

Nakon velikog uspjeha 2008. godine sa spotom za pjesmu Dine Merlina „Deset mlađa“, gotovo da nema velike regionalne zvijezde čije muzičke spotove nije režirao Haris Dubica. Producent i režiser porijeklom iz Krajine kroz proteklih 11 godina, u svom poslu nametnuo se kvalitetom i idejama koje prave razliku između prosječnih i onih zavidne karijere. No, svaki uspjeh traži stabilnost i na privatnom planu, a Haris je svakako ima uz suprugu Narcisu i njihovo dvoje djece; četverogodišnju Leenu Besimu i četveromjesečnog Dinu Saliha. Narcisa i Haris prošle sedmice proslavili su 11 godina braka. Skladnim životom koji osjetite na prvu, kao da poručuju: tek smo na početku. Svakog trenutka s početka veze sjećaju se i danas, nije im dugo trebalo da shvate da zajedno žele da grade život.

– U to vrijeme društvene mreže tek su počele da se razvijaju, i javio sam joj se na jednoj od njih. Poslije smo se sreli u Dortmundu, na utakmici BiH – Japan, a kasnije se viđali i u Sanskom Mostu, jer imamo istog prijatelja, kuma Deniala Islamčevića. Jednom smo zajedno sjeli na piće, pa sam počeo odlaziti u Njemačku, gdje je živjela Narcisa. Bili smo četiri mjeseca u vezi kada smo se zaručili, a nakon devet i vjenčali – sjeća se Haris.

Kako je izgledalo vaše vjenčanje?

– Bilo je standardno balkansko. Održali smo ga u jednom hotelu, gdje je bilo 300 zvanica, naša porodica i prijatelji. Gledali smo da ispoštujemo onu tradiciju koja nam se dopada, da ispoštujemo ono što je nama značilo, a da se vjenčamo šerijatski bilo nam je važnije od bilo čega.

Na koji način se trudite usrećiti suprugu svakog dana?

– Da joj što manje suđa napravim (smijeh), da je nasmiješim, da joj pomognem oko djece, da izađem s njom ako joj se izlazi. Često planiram neka putovanja kada je ona slobodna, kako radi kao učiteljica slobodna je tri mjeseca i uvijek smo tada na putu.

Vaša kćerkica Leena Besima prije nekoliko dana proslavila je 4. Rođendan. Kojim vrijednostima je već sada učite?

– Najviše je učimo da ne pravi belaj i da ne pobjegne od nas (smijeh). Gledamo da dobije jedan dobar odgoj, da se zahvali kada nešto dobije, da pozdravi ljude kada ih vidi, da bude kulturna i poštena. Ima četiri godine i još je mlada za sve, al’ od ovog ljeta kreće u vrtić i trebat će da postane zrelija, mada je ona i dalje naša mala beba. Možda smo je razmazili svom tom ljubavi koju joj pružamo, jer smo prilično kasno postali roditelji, ja sa 33 godine, a Narcisa sa 28. Smatram da je to i prednost da se čovjek može dosta posvetiti djeci.

Vi ste trenutno jedan od najtraženijih reditelja muzičkih spotova na Balkanu. Kako je uopće došlo do toga da se počnete baviti tom vrstom posla?

– Šest godina sam radio kao DJ i puštao jednom reperu muziku dok je on nastupao. On je uradio novu pjesmu i trebao mu je spot. Okupili smo naše prijatelje, on je imao prijatelja montažera, a ja kamermana. Onda je bilo pitanje ko će to režirati, pa smo odlučili da to budem ja, jer sam uvijek bio maštovit. Dopao mi se taj posao, pa sam želio više da uradim, da pokušam izvući maksimum na tom polju iz sebe. Radeći na tom projektu, vidio sam da mi treba umjetnik, kako bih pokazao svoju muzičku i umjetničku viziju. Došao sam do Dine Merlina, ispričao mu svoje ideje, koje su mu se svidjele i dao mi je šansu da napišem scenarij za pjesmu „Deset mlađa“, a poslije tog spota 2008. godine napravio sam veliki bum na Balkanu. Onda su se zvijezde same počele javljati i od toga sam jako brzo počeo živjeti.

 

Foto: Vanja Lisac

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još