Miroslav Mišo Bartulica, osnivač grupe Bolero: Mijenjao bih svoju naivnost, ali ne i karijeru i životni put

Piše: Lejla Bejdic

Ljubitelji dobre muzike i danas se rado sjete najvećih hitova grupe „Bolero“. „Galebovi“, „Dajana“, „Sjećanja“, „Misli na mene“, „Na kraju slavlja“, „Jelena“, „O Jesenjinu“, „Krčmarska Moskva“, „Pismo majci“…, samo su neke od pjesama koje su obilježile dugogodišnji rad jedne od najpoznatijih grupa s ovih prostora. Zanimljivo je da je „Bolero“ sa samo dva albuma postigao slavu kakvu ne postignu muzički sastavi za nekoliko decenija. Članovi benda su se mijenjali, ali njihov osnivač Miroslav Mišo Bartulica grupu nikada nije napuštao. Fanovi su pjesme održavali u životu, zbog čega je „Bolero“ nakon velike muzičke pauze ponovo uspješno počeo život na sceni. Pred sarajevskom publikom su nastupili prošle sedmice na festivalu „Live Stage“. Ovo je bio njihov veliki povratak.

– Mi smo bend koji je stalno na nekakvom početku. I kada smo počinjali i sada nakon svih ovih godina, bilo šta da napravimo, čini se da tek počinjemo. To je karma koja nas prati sve ove godine. Ovog puta je možda razlika što smo pred završetkom snimanja novog albuma. Konkretno „Live stage“ i koncert u Sarajevu na platou Skenderije bio je povratak na mjesto gdje je sve i počelo. Grupa „Bolero“ je sarajevski bend, bez obzira odakle dolaze i gdje su rođeni pojedini članovi današnjeg sastava. Festivali su zgodna stvar, da tako kažem! U pravilu, dobro posjećeni i organizacijski i tehnički dobro složeni. U takvoj situaciji i bend koji nije baš poznat može doći u priliku da se predstavi pred brojnijom publikom, a opet oni poznati ne moraju sami brinuti o svim tehničkim potrebama za organizacijom koncerta. Obično su to i javni prostori, zgodni za publiku, a i za sve one koji učestvuju u organizaciji, jer iza svega često stoje i sami gradovi, i na kraju time je interes svih strana zadovoljen. Vjerujem da će „Live Stage“ u Sarajevu postati jedan od najpoznatijih festivala u Regiji – kaže Mišo na početku razgovora za „Azru“.

Grupa „Bolero“ je bila pred izdavanjem trećeg albuma i onda je nastupilo zatišje. Šta se u međuvremenu desilo sa sastavom?

– Imali smo velike probleme u početku, pogotovo s izdavanjem prvog albuma. Naša sreća je bila da je tadašnji muzički direktor „Diskotona“ bio Slobodan Vujović Vuja, koji je apsolutno zaslužan što smo tada i došli u priliku da objavimo prvi album „Na kraju slavlja“. Pitanje je da li bi album ugledao svjetlo dana da Vuja nije bio tu, da ne navodim sve detalje sada. Nakon njegovog izlaska, radijski urednici su sami prepoznali naš kvalitet, a onda brzo i određeni dio publike. Bili smo netipičan bend za to vrijeme, možda je to nosilo određeni problem. Bili smo naivni i mladi, okrenuti samo muzici. Često se dešavalo i ono što bi sada bilo neprimjereno i nepotrebno govoriti. Brzo je došao drugi album „O Jesenjinu“, koji je otkrio sve naše mogućnosti u umjetničkom i muzičkom smislu, te je donio i brojniju publiku. Nešto je zauvijek ostalo nedorečeno, početkom ’90-ih, sticajem okolnosti i svih poznatih događaja, nismo dobili pravu priliku nastaviti u tom sastavu i s tom energijom, koja je bila jako velika. Raspalo se sve što je u to vrijeme postojalo kao dobro, pa i mi kao bend.

Imali smo sreću da su pjesme nakon svih tih godina, nekako same opstale, zahvaljujući onima koji su ih slušali, tražili, iako mi nismo nikako djelovali. U medijima nismo bili prisutni, niti smo imali bilo kakvu službenu kompilaciju, sve što je bilo na tržištu zapravo su bila piratska izdanja, pjesme su postale poznate, a „Bolero“ nepoznat.

Album „Na kraju slavlja“ rasprodan je munjevito, te ga je „Diskoton“ morao dva puta doštampavati. Koje su najljepše uspomene koje Vas vežu za tadašnji „Bolero“?

– Pa da, dogodilo se i to. Bend koji skoro nije prošao tzv. muzičku komisiju u tadašnjem „Diskotonu“, nakon nekoliko mjeseci je doživio doštampavanje albuma. Ali morate znati nešto! Naša publika nije bila tako široka, samo je bila posebna. Vrijeme je pokazalo sve o čemu govorim. Uspomene su emocije koje vas vežu za određene momente. Moje uspomene su vezane za pjesme koje sam živio i pisao.

Na kojim projektima trenutno radite?

– Završavamo album „Avatarov grijeh“, koji bi svoju medijsku promociju mogao imati najesen. Naslovnu pjesmu smo predstavili nastupom na „Live Stageu“. Druga važna stvar je da službeno imamo kompilaciju naših starih albuma, kao Vol 1 i Vol 2 , te na taj način povezujemo prošlost, sadašnjost i budućnost. I album i kompilaciju ćemo imati i na pločama i na cd-u, te naravno na ostalim medijima i formatima.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti