Belma Salkunić: Od života treba grabiti i tegliti onako kako se nane bore za mjesto u tramvaju

Piše: Aldina Zaimović

Reditelj Benjamin Filipović mi je ostao u sjećanju kao jedan od najboljih ljudi koje sam srela u životu. Sjećam se da je tražio lično da mi uruči prvi honorar. Također je insistirao da me se zove na zadnju klapu, a i na premijeru. Upoznavao me sa svima

 

Belma Salkunić (31), sa samo 15 godina osjetila je čari glumačkog posla kroz ulogu u filmu „Dobro uštimani mrtvaci“. Pamtimo je i po predstavama “Cosa Nostra” i “Građanin plemić”, serijama “Kriza” i Lud, zbunjen, normalan“, a snimala je i filmove. U fokus pozorišne publike doveo ju je reditelj Dino Mustafić kad joj je u hvaljenoj predstavi “Snijeg” povjerio ulogu djevojke samoubice 3 i 4.

– Velika je privilegija biti dio „Snijega“, raditi s tako velikim imenima našeg glumišta, sjajno nas je vodio Dino Mustafić. Prvi put sam radila s njim. Vrlo je prijatan, precizan i veliki profesionalac. Aco Seksan je maestralno odigrao lik Ka, glavnu ulogu u predstavi. Gledala sam mnogo predstava u kojima Aleksandar igra, i svaki put osjećam divljenje. Počašćena sam što imam priliku dijeliti scenu s njim. Jedva čekam da mi bude partner – kaže Belma.

Kako ste se osjećali nakon premijere, budući da je privukla i samog autora romana „Snijeg“ Orhana Pamuka?

– To je sve na premjeri nestvarno izgledalo, kao san. Nakon svake premijere, na poklonu, ili na posljednjoj klapi na filmu uvijek mi zasuze oči od radosti. Kada je gospodin Pamuk izašao s nama na poklon, to je bilo veličanstveno. Mislim da još nisam sto posto svjesna šta sam doživjela, ali kad se sve to „slegne“, ostat će lijepe uspomene.

Koliko dugo ste član Drame Narodnog pozorišta Sarajevo?

– Od januara ove godine. Nerman Mahmutović i ja smo skupa primljeni. Velika je to sreća, a presretna sam i zbog Nermana. On je kolega za poželjeti. Jedan od emotivnijih zagrljaja koji sam doživjela bio je baš s Nermanom, kada smo saznali da smo primljeni i čestitali jedno drugom.

Koji odigrani lik Vam je naročito prirastao srcu?

– Sad se očekuje da kažem kako su sve uloge kao moja djeca i da ne mogu izdvojiti niti jednu, što i ima smisla, zaista, sve ih volim. Ali od svih, možda, posebno mjesto zauzima Olga, lik iz djela „Murlin Murlo“, Nikolaja Koljada, što je bila moja diplomska predstava. Sada bih je potpuno drugačije igrala. Voljela bih se opet uhvatiti u koštac s tako izazovnim likom.

 

Foto i postprodukcija: Mario Klein

Make-up: Naida Melić

Lokacija: Austria & Bosna Hotel, Sarajevo

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti