Marko Feher: Kako sam Minku doveo na modnu pistu

Piše: Redakcija

Zahvaljujući talentu i originalnim kreacijama, vrata inozemne modne scene vrlo brzo su se otvorila Banjalučaninu Marku Feheru. Sjedište njegovog modnog brenda je u Londonu, a prvi je bh. dizajner koji je učestvovao na jednom od četiri najpoznatija Fashion Weeka u svijetu, i to upravo londonskom. Svojim kolekcijama pokazuje da mu nikada ne nedostaje ideja, što je potvrdio i s posljednjom “Kozara Etno Fusion”, na nedavno održanom 42. Nivea Fashion Weeku u Sarajevu.

– Zadovoljan sam kako je sve prošlo, organizatori su se zaista potrudili i ispunili sve kako sam zamislio. Neki tehnički problemi se dese na licu mjesta i nije ih jednostavno korigovati, ali, na kraju, sve je bilo sjajno zaista, divna publika koja je ispratila reviju, sjajni modeli, veliko mi je zadovoljstvo što smo svi izašli sretni iz cijelog projekta – kaže Marko.

U svom kreativnom radu veliku inspiraciju crpite s balkanskog podneblja, Tjentište ima posebnu odrednicu. Zašto?

– Jako mi je važno da odgovorim sebi na vlastita pitanja u potrazi za identitetom, a ovo je jedan korak od potrage. Bitno mi je istražiti korijene, nešto čemu smo pripadali, nešto što je živjelo na ovim krajevima, a mene danas pokreće. Ne mislim da je zanimljivo da te tradicionalne stvari i danas upražnjavamo, ali je lijepo da ih se sjećamo i zadržavamo ih u našem identitetu. Iako se često u svojoj zemlji osjećam kao stranac i kao neko ko tu ne pripada, opet, s druge strane, osjećam da je to iz prošlosti sačinilo sve nas i predodredilo nam mentalitet i današnje stanje, pa zato mi je vrlo interesantno istražiti sve to.

Koliko truda je potrebno da bi nastala jedna kvalitetna kolekcija?

– Sve je to individualno, još nije niko izmjerio koje je savršeno vrijeme, količina novca, ljudi, materijala za idealnu kolekciju, to kao takvo prosto ne postoji. Neke stvari se rode preko noći i žive vječno, a neke umru prije nego se rode, ne postoji formula. Postoji formula za tehnički kvalitetnu kolekciju, ali ne za kolekciju koju će ljudi doživjeti, to je sve teško predvidjeti, jer, da je lako, onda ne bi imalo nikakvu čar.

Zanimljivo je da je kreacije na Vašoj reviji na NFW-u nosila glumica Emina Muftić. Kako je nastala saradnja?

– Minka je sjajna osoba i vrhunski profesionalac. Prethodno smo sarađivali na jednom mom editorijalu i zaista sam bio oduševljen rezultatom. Minka sve može i sve zna, nekako je vidim u stvarima koje radim, dovoljno je intriganta i mistična, a, s druge strane, jedna potpuno divna osoba. Do saradnje je došlo upravo za spomenuti editorijal. Dugo sam zamišljao Minku u svom editorijalu i onda sam jednom na kafi sa saradnicima odlučio da je vrijeme da stupimo u kontakt i vidimo da li je Minka uopšte za tu opciju. Ispostavilo se da jeste i da smo vrlo kompatibilni u stavovima.

Kompletan intervju čitajte u printanom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti