Elma Bunar: Botoksi i fileri ne mogu riješiti depresiju niti čovjeka učiniti sretnijim

Piše: Redakcija

Sarajka Elma Bunar među najpriznatijim je stručnjacima iz oblasti estetske, funkcionalne i interne medicine. Osim dugogodišnjeg iskustva u struci, Elma je i predsjednica Hrvatskog udruženja estetske medicine i članica nekoliko strukovnih udruženja, uključujući i Svjetski savjet za preventivnu, regernerativnu i anti-aginig medicinu. Osim u BiH stručna znanja i obrazovanje je stjecala i u inozemstvu. Nakon što je 1989. godine završila Medicinski fakultet u Sarajevu, ubrzo je dobila stipendiju Ministarstva spoljnih poslova Italije gdje je nastavila svoje školovanje. Danas je njena adresa u Opatiji. Rodno Sarajevo, gdje i dalje žive njeni roditelji, ne zaboravlja. Sarajevo ne nosi samo u srcu, već i redovno posjećuje. Prilikom zadnjeg dolaska s nama je podijelila nepoznate detalje iz svoje bogate karijere, ali i znanja o trendovima u svijetu estetske medicine. Vrlo otvoreno govori o njihovoj upotrebi i zloupotrebi, ljudskoj potrebi da zaustavi starenje, te najnovijim dometima antiaging medicine.

Posljednjih godina anti-aging medicina je sve popularnija kako među ženama tako i muškarcima. Možemo li zaustaviti starenje?

– Zaustaviti starenje je nemoguće. Međutim, sada imamo i jednu zloupotrebu estetske medicine na našim prostorima, rade se samo fileri i botoksi. Kada neko kaže bavi se estetskom medicinom, a zapravo puni bore i relaksira bore čela, daje botoks, to nije estetska medicina, to nije zaustavljanje starenja, potpuno su krivo i pogrešno stvari postavljene. Dakle, pacijent koji se obraća doktoru estetske medicine, prije svega mora proći dijagnostičku proceduru, osim potrebnih pregleda, rade se testovi fizičkog kapaciteta i povremeno psihološki testovi. Osobu, pacijenta uzimamo u njenoj cjelovitosti i na osnovu cjelokupne valutacije kažemo koje su joj slabe tačke, koje treba popravljati, koje su jake i na tim tačkama treba raditi. I to je suština estetske medicine. Veliki problem je u cijelom svijetu, što farmaceutske kuće stimuliraju prodaju filera, da svi hodaju jednaki sa napunjenim jagodicama, ukočenim čelima…A veliki je problem i konzument koji jednostavno sebe daje u svačije ruke.

Koliko je bitno ukazati pacijentima da pored sebe za takve postupke trebaju imati stručnjaka, i osvijestiti ih da to ne trebaju raditi u kozmetičkim salonima?

– Vi možete raditi sve što želite. Čovjek ima potpuno pravo u svom životu da napravi izbor, samo je pitanje da li je taj izbor dobar ili loš. Filer svako zna staviti. Više ne možete naći nekoga ko radi akne, ko se liječi dermatologijom, jer svi su našli unosan posao da stavljaju filere. Filer sam po sebi dugoročno stari kožu, jer mijenja strukturu njenog dubokog sloja, i kao takav u njoj stvara vibrozu, ožiljasto tkivo koje dugotrajno ukida svježinu kože.

Koje biste tretmane izdvojili kad je o podmlađivanju riječ?

– Primarno je pitanje stila života. Živimo u tri ambijenta; psihološkom, biološkom i elektromagnetnom. Biološki ambijent u kojem se nalazimo su zrak, voda, piće, hrana, sve što unosimo u organizam, psihološki; privatni i socijalni život, te elektromagnetni; telefoni, mobiteli, kompjuteri, zračenja i sve što utječe na naš unutarnji svijet, koji se kod nekog manifestira kao nešto što je dobro ili pak kao nešto što nije, pa to pređe u bolest. Tretman ovisi o problemu osobe.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti