Darko Tomović, popularni Portugalac iz serije Konak kod Hilmije: Starinskog sam kova za mene je porodica sve

Piše: Redakcija

 

Srbijanski glumac Darko Tomović pripada klasi glumaca koja se i danas, 30 godina nakon izlaska iz akademskih klupa, smatra jednom od najuspješnijih na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Iako ga je bh. publika godinama vezivala za ulogu Crnogorca u seriji „Bolji život“, danas ga uživa gledati u odijelu Portugalca u „Konaku kod Hilmije“. Ovog rođenog Beograđanina za Sarajevo ne vežu samo lijepe uspomene sa seta, već i prijatelji.

– Podijelit ću profesionalni i lični utisak. Kada uđete u ekipu koja je do tada devet godina radila na projektu, ulazite u dobro podmazanu mašinu. Sve funkcioniše kao švajcarski sat, počevši od kreativne, preko scensko-tehničke ekipe, do kolega glumaca. Drugi, ljudski utisak, vezan je za saglasnost između profesionalizma i čovječnosti, što često nije usko vezano. No, u ovom slučaju su svi, do posljednjeg učesnika, pokazali najvrlije osobine. Što se kaže: „Raja su“ – kaže Darko na početku razgovora.

 

U svojoj dosadašnjoj karijeri ste imali zapažene uloge u pozorišnim, ali i televizijskim projektima. Kojim kriterijima se danas vodite kada prihvatate uloge i jesu li oni znatno različiti u odnosu na period kada ste bili na početku karijere?

– Suštinski, kriteriji nisu različiti. Osnovni je izazov, „poziv“ neke uloge. Ono što se razlikuje jeste kriterij koji dolazi s godinama, a koji u koleraciji sa životnim promjenama mijenja prercepciju onoga što, u profesionalnom smislu, smatram izazovnim za sebe.

 

Koji projekti Vas očekuju u nekoj skorijoj budućnosti?   

– Televizijske serije su ono što trenutno radim, a što me, uglavnom, i očekuje. Pozorište me često iznenadi, tako da je moguće da se od sljedeće sezone i na daskama nađem u novoj ulozi.

 

Šta je ono najljepše što Vam je gluma donijela?

– Donijela mi je konstantno samopreispitivanje. Bavljenje crnim i bijelim u nama, u društvu „sapatnika“, te na taj način neprekidan rad na duši koja se u ovom poslu, više nego u drugim, dijeli i kroz tu diobu obogaćuje.

 

Kada pogledate unazad, šta mislite da je najviše zaslužno za Vaše trajanje na glumačkoj sceni?

– Upornost, strpljivost i izostanak estradizacije sopstvene ličnosti.

 

U jednom od intervjua ste o ulozi Crnogorca u seriji “Bolji život” rekli: „Činjenica je da me mnogi i danas prepoznaju po toj ulozi. Koliko se ljudima urezala u sjećanje, shvatio sam i tokom nedavnog boravka u Sarajevu, gde sam snimao ‘Konak kod Hilmije’“. No, u kakvom je Vama sjećanju ova serija i uloga?

– Kako da Vam odgovorim, a da izbjegnem floskulu? To je bio gotovo početak moje karijere. Grupa vojnika iz serije „Bolji život“ je bila grupa mladih glumaca koji su privatno bili jako bliski, viđali se i provodili vrijeme zajedno, a onda se našli u istom kadru serije koja je promijenila tadašnju percepciju jugoslavenskih serija. „Bolji život“ će zauvijek ostati pečat SFRJ, kojem se i danas gledaoci iz Regiona, kako čujem, jako rado i emotivno vraćaju.

 

Foto: STORY.RS

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti