Samra Menzilović Ćatić: Suprug me naučio kuhati

Piše: Redakcija

Za Samru Menzilović Ćatić se slobodno može reći da je pravi primjer uspješne žene. Ona je model, modna dizajnerica i influenserica, a simpatije širih narodnih masa svakako je  pridobila kao voditeljica popularnog kulinarskog showa „Stol za 4“, koji se prikazuje na OBN televiziji. Uvijek nasmijana i vesela, Samra je od novembra prošle godine preuzela voditeljsku palicu ove emisije i od tada je kuhanje sa ženama širom BiH njena svakodnevnica. No, Samra za naš magazin otkriva koliko privatno voli kuhati, te koje porodične vrijednosti njeguje.

– Kuhati sam naučila sa 21 godinu, kada sam se udala, od supruga koji je imao dovoljno strpljenja i želje da me poduči. Ono što je zanimljivo je da nije to radio tek tako da bi me naučio da kuham, nego da bih stekla još jednu vještinu i oplemenila sebe kao osobu – kaže ona na početku razgovora.

Uživate li u vremenu provedenom u kuhinji ili ste jedna od onih žena koje samo kuhaju da bi „izvršile“ obavezu?

– Nisam tip žene koja nešto radi iz obaveze i sve što radim, radim jer uživam u tome, a tako je i s kuhanjem. Kuhanje je složen proces i zavisi od toga za koga kuhate. S obzirom da puno radim i da sam često odsutna od kuće, vrijeme koje provodim u kuhinji je zaista uživanje. Moja kuhinja je bazirana na jednostavnim jelima za zaposlene žene koje nemaju vremena, no, kako godine prolaze volim kuhati i tradicionalna jela, a najradije spremam sarmu od japraka. Motanje sarme me opušta, a volim spremati i morske plodove. Veliki sam gurman i volim kuhati.

 Ko najčešće kuha za Vas?

– U našem domu najčešće kuha Čuperak (Mirsad Ćatić,op.a) i zaista to radi vrhunski. Sprema jela koja svi volimo, a doda i nešto svoje što jelo oplemeni. Budući da mnogo putujem, tu je i moja mama koja kuha kada nisam tu, a ona je sklona tradicionalnoj kuhinji.

 Top tri slastice za Vas su…

– Jako volim slastice i teško mi je ograničiti se samo na tri. Čini mi se da i ušpinovani šećer ima svoju draž.

 Šta je za Vas najveća čar porodičnog ručka?

– Živimo u jako užurbanom vremenu u kojem svi trčimo za obavezama i porodični ručak je pozitivno sidro u kojem svi shvatimo koliko je bitno da uvijek imamo vremena jedni za druge.

Iz kakve porodice potičete?

– Potičem iz radničke porodice i vrlo sam ponosna na to. Odrasla sam u najstarijem dijelu Sarajeva. Ja sam Vratničanka koja je odrasla u ženu koja zna šta hoće, a još bolje zna šta neće.

 Iz roditeljske kuće često ponesemo navike koje su nam roditelji nametnuli, a s kojima se ne slažemo. Postoji li neka odgojna metoda, nešto čemu su Vas naučili, a za šta ste oduvijek znali da nećete primijeniti u odgoju svoje djece?

– Smatram da su moji roditelji, iako su imali drugačije odgojne metode, napravili jako dobar posao s nama. Kada sam bila mala vrijeme je bilo drugačije i ja, jednostavno, svoju djecu odgajam u drugom vremenu. Mogu reći da sam prilično stroga majka.

 Nepisano je pravilo da se muškarci, tačnije dječaci uče da „grade zgrade“, dok se djevojčice uče kuhati…. Kakav stav imate prema  ovoj vrsti odgoja?

– Ne mislim da je tako. Kao prvo, u svijetu je više boljih kuhara muškaraca, nego žena, a imate i vrhunske arhitektice. Mene su učili da mogu biti šta god želim i da me činjenica da sam žena ne ograničava. Žena sam koja smatra da je obrazovanje ključ uspjeha, a potom dolazi volja, pa onda talent. Živimo u 21. vijeku i možemo biti šta želimo i kako želimo.

Kako Vi u tom kontekstu odgajate svoju djecu?

– Moja djeca se odgajaju da, prije svega, budu dobri ljudi, da poštuju tuđe i da shvate da ništa nije nemoguće. Ajku učim da može biti šta god želi, pa čak i predsjednica jedne države. Djecu odgajam ravnopravno, tako da nema protekcija. Želim da odrastu u sposobne ljude, da budem ponosna na njihove izbore i da znaju da u svakom momentu donesu ispravnu odluku za sebe, te da na greške ne gledaju tragično jer greške služe da bi naučili.

 Čemu Vas je majčinstvo naučilo?

– Majčinstvo vam je savršeno nesavršeni balans koji svaku ženu promijeni iz korijena. Učini vas najjačom osobom koja je ujedno i vrlo slaba. Mene je majčinstvo učinilo boljom osobom, a prije svega me naučilo strpljenju i predanosti.

 Feministkinje već godinama unazad zagovaraju apsolutnu jednakost među polovima, no, smatrate li da muškarci i žene u baš svemu trebaju biti jednaki?

– Žene su sposobne da rade sve isto što i muškarci. Međutim, trebaju znati i onu staru da je bitno da se zna ko vodu nosi, a ko travu kosi.

Mislite li da postoje situacije kada je ženi ipak „mjesto“ za šporetom?

– Ženi je mjesto tamo gdje se ona lijepo osjeća i samo takav stav podržavam.

 Timski rad

 Trenutno radite na popularnoj emisiji „Stol za 4“. Šta ste naučili kroz ovu emisiju?

– Ova emisija me je, prije svega, naučila šta je timski rad, kako da funkcioniram s  ekipom i da shvatim koliko zajedničkim snagama možemo napraviti. Zahvaljujući timskom zalaganju imamo najgledaniji kulinarski show u BiH. Upoznajem i divne ljude koji mi otvore vrata svog doma. Zajedno prolazimo kroz proces snimanja i uvijek se s terena vratim bogatija za četiri nova iskustva. Na tome sam vrlo zahvalna.

 

Foto: Sead Šašivarević 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti