Snežana Bogdanović, popularna Badema, iz svog njujorškog doma za Azru

Piše: Redakcija

Film “Kuduz” jedno je od kultnih ostvarenja jugoslavenske kinematografije koje i danas, 30 godina kasnije, s jednakom pažnjom gledaju pripadnici svih generacija. Razlog je tragična životna i ljubavna priča glavnih junaka, Kuduza i Bedeme.

Nakon početnog mirnog života i slaganja par se počinje udaljavati, Kuduz ima jednu viziju života, Badema drugu, prepiru se i rastavljaju, ali i mire i vraćaju jedno drugom sve do, neizbježnog, tragičnog kraja, kada Kuduz svirepo ubija Bademu.

No, nije samo priča koja je snimljena prema istinitom događaju zaslužna za uspjeh filma, nego i izvanredna gluma glavnih junaka, Slobodana Ćustića i Snežane Bogdanović. Da je bilo riječ o filmu koji se snimi jednom u životu, najbolje potvrđuju nagrade koje je osvojio. I kako u svemu obično biva, filmska ekipa je krenula svojim putem, fokusirajući se na druge projekte, dok je “Kuduz” nastavio živjeti kroz kino-projekcije i kućne videoteke. Zaboravljen nije ni danas!

Igrati Bademu tražilo je veliko glumačko znanje, a Snežana Bogdanović ga je imala i pokazala na velikom platnu. No, taman kad je trebala nastaviti uspješan glumački niz, zbog ratnih dešavanja početkom devedesetih, na vrhuncu popularnosti, pakuje kofere i sa suprugom, također glumcem, Uliksom Fehmiuom se seli u Ameriku. Iako je tokom prvih godina života, na drugom kraju svijeta mir našla izvan svijeta pozornica i filmskih kamera, strast prema svom poslu nikada nije izgubila. Godine 2004. se vraća na domaću scenu i briljira u ulozi gospođe Robinson u kultnoj predstavi “Diplomac”, a nakon toga u seriji “Na terapiji” igra rame uz rame s legendarnim Mikijem Manojlovićem.

O američkoj svakodnevici, porodici, aktuelnim glumačkim projektima, Snežana je za naš magazin govorila iz svog njujorškog doma. Vratili smo vrijeme unazad i još jednom se sjetili Bademe, uloge koju Snežana i danas s posebnim emocijama nosi u srcu.

– Bedema je bila moja prva uloga na filmu i u tom smislu će uvijek biti specijalna. To je bio jedan od onih projekata u kojem se sve energije spoje na pravi način i priču podignu na drugi nivo. “Kuduz” se izmjestio iz lokalnog miljea svojom snagom i autentičnošću, te osvojio publiku i van naših prostora. Ne dese se takvi filmovi često. Također, mnogo je manje dobrih i velikih uloga i priča pisano za žene, tako da je i to važan momenat. Žao mi je što je to tako, ali vjerujem da bi se razne priče mogle ponovo ispričati iz ugla žene – kaže Snežana. 

Na ovom filmu ste imali priliku sarađivati s nekim od najutjecajnijih filmskih i glumačkih  imena Regiona, među kojima su Mustafa Nadarević, reditelj i producent Ademir Kenović… Jeste li danas s kolegama u kontaktu?

– Za film me vezuju lijepa sjećanja na jednu izuzetnu umjetničku saradnju. Životi su nas odveli na različite strane, tako da, nažalost, imam malo kontakta s ekipom filma.

Scena iz filma Kuduz

Vi i suprug ste u periodu kada ste donijeli odluku da odete u Ameriku u tadašnjoj Jugoslaviji uživali glumački status na kojem bi vam mnogi pozavidjeli, no, na američkim kastinzima i tržištu važe neka druga pravila i od jugoslavenske slave se ne živi. Koliko Vam je bilo teško odreći se statusa koji ste uživali i krenuti od početka?

– U početku nam je prijala velika promjena koja je nastala u našem životu. Uz novu sredinu i mir gluma nam nije mnogo nedostajala. Naprotiv, jako nam je značilo što smo se izmjestili od svih užasa koji su se dešavali u bivšoj nam zemlji, a zbog kojih smo i otišli. A onda je došao period kada smo oboje patili zbog toga što ne radimo svoj posao. Tad smo se spakovali i s Cape Coda, gdje smo živjeli četiri godine, preselili se u New York. 

Kada pogledate na svoju karijeru, čime se najviše ponosite, a za čim ipak najviše žalite?

– Možda time što nikad nisam pravila kompromise u izboru. Uvijek mi je bilo važnije šta radim, nego koliko radim. Tu odluku sam donijela davno i nisam mogla drugačije. S druge strane mi je žao što sam, živeći na drugom kraju svijeta, propustila mnogo toga u pozorištu, koje je oduvijek bilo moja ljubav i tiha patnja.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti