Larisa Cerić: Volim da testiram svoje granice

Piše: Redakcija

Najuspješnija bh. sportiskinja, džudiskinja Larisa Cerić iza sebe ostavlja jednu od svojih najboljih godina kada je sport u pitanju. 27- godišnja Travničanka nedavno se vratila iz Kine sa „Masters“ turnira gdje je osvojila bronzanu medalju, a godinu joj je obilježilo i Evropsko prvenstvo za seniore u Tel Avivu gdje je bila viceprvakinja Evrope u kategoriji +78 kliograma. Na Svjetskom prvenstvu u Bakuu, također je osvojila bronzanu medalju.

–  Cijela godina mi je bila veoma uspješna, što se tiče rezultata. Hvala Bogu nisam imala ni jednu ozbiljniju povredu, tako da mogu reći da sam i s te strane zadovoljna. Sigurno je da budem ponosna u trenucima kada postignem rezultate. Znala sam da imam taj cilj i nisam imala mnogo vremena za opuštanje. Naravno, izašla sam i proslavila, ali kod mene ta proslava, bilo koju medalju da uzmem traje, dan, dva i to je to. Poslije kao da se ništa nije ni desilo, idem dalje. Mogu reći da je ovo godina iz mojih snova, ali jednostavno te neke velike proslave i takvo nešto, ja nemam vremena za opuštanje i non stop idem dalje  – govori Larisa. 

Jesu li uspjesi ti koji Vas podstiču da budete bolji?

– Jesu, jer ako vidim da mogu, ako vidim da sam tu sa svjetskom elitom to me tjera da budem u svjetskom vrhu.  Posebno sam ponosna na ove rezultate u posljednje dvije godine. Imam kontinuitet rezultata i na svakom turniru sam u finalnom bloku, ili se borim za medalju ili sam većinom u finalu. Kada gledate i stručnjake iz cijelog svijeta, svi komentiraju kako je nestvarno da iz jedne male BiH, jedna sportiskinja kao što sam ja uspije i da za svaki turnir bude u nekom finalnom bloku.

Izabrani ste i za sportiskinju godine. Koliko Vam znače ovakva priznanja?

– Šesti put po redu sam izabrana za sportiskinju godine u izboru „Nezavisnih novina“. Bila sam izabrana i od strane Olimpijskog komiteta te sam dobila „Ladies in“ nagradu kao žena godine. Tako da su to sve nagrade koje meni iz godine u godinu daju dodatni vjetar da pokušavam da pravim još bolje rezultate. Prije svega radi sebe, svoje porodice, svojih trenera Branislava Crnogoraca, Arijane Jahe i svih mojih klupskih kolega i partnera koji su uz mene i koji me podržavaju.

Koja je tajna Vašeg uspjeha?

– Tajna je upravo to što svaki rezultat slavim dan ili dva i poslije kao da se nije ni desilo. Konkurencija je teška i ako se ne takmičim, ako stalno ne treniram, odnosno ako nisam u svim tim zbivanjima što se tiče takmičenja i priprema, jednostavno gubim fokus. Tako da mislim da je tajna u tom mom velikom trudu i zalaganju. Nije lako trenirati šest do sedam sati dnevno, ali jednostavno ja to volim. Volim da testiram svoje granice, volim nekada da probijem te granice i mislim da puno rada donosi rezultate.

Koji su Vaši planovi i ciljevi u Novoj godini kada je sport u pitanju?

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti