Mirsad Terzić: Naše duplo slavlje

Piše: Lejla Bejdic

Foto: Kemal Softić

Mirsad Terzić, bh. rukometni reprezentativac i igrač mađarskog “MKB Veszprém KC”, sa suprugom Dinkom i sinovima Makom i Isakom zimski odmor provodi u Sarajevu. Iza Mirsada je uspješna godina. U Mađarskoj je izgradio zavidan status i jedan je od rijetkih sportista s ovih prostora koji dres jednog od najtrofejnijih klubova uspješno nosi čitavu deceniju. No, osim što je zadovoljan na poslovnom planu, Mirsad živi i skladan porodični život. Sa suprugom Dinkom posvećen je odgoju njihovih sinova, koji su ovog decembra u Sarajevu proslavili šesti i osmi rođendan. Duplom rođendanskom slavlju, upriličenom prošle sedmice na Trebeviću, prisustvovala je i ekipa našeg magazina. Pozitivna atmosfera, veseli dječiji osmijesi učinili su da dva sata, koliko smo proveli s četveročlanom porodicom, prolete za čas.

Odrastanje sinova

– Svjesni smo činjenice da sinovi brzo odrastaju, podnosim to bezbolnije od Dinke, jer nju sam prvenstveno razmazio ja, pa smo onda zajedno razmazili i naše sinove. U posljednjih pola godine stariji sin Mak polako odbija ljubljenje, grljenje, briše se od naših poljubaca, ali smatram da je to normalna stvar tokom odrastanja, koja se svima događa, pa evo i nama. Ali, to supruzi, ipak, teže pada – kaže Mirsad i dodaje kako Mak i Isak nisu dječaci od velikih želja.

– Meni su uvijek bile zanimljive Lego kockice i uvijek sam želio da ih imam, pa onda želim da ih priuštim i njima. Vole određene stvari kao i sva djeca, razne igračke, ali ne sad da su bezobrazni i da zahtijevaju previše. Poklone dobiju i mimo rođendana i praznika; kad nešto požele, dobiju to u pravo vrijeme – govori Mirsad.

Među Makom i Isakom je razlika od dvije godine, raduje ih da je tako, jer će, kako budu stariji, sigurno graditi snažnu bratsku ljubav i biti upućeni jedan na drugog.

– Sada, kad vratim vrijeme unazad, kad je Mak bio Isakovih godina, uviđam da su, zapravo, vrlo slični. Mak je sada drugi razred i već je zreliji, što je i normalno. Život ga je natjerao da bude takav, da brzo odraste. Jedini je stranac u svojoj školi. Kada je krenuo u prvi razred, nije znao perfektno mađarski, međutim, sada, osim što je najbolji u razredu u mađarskom jeziku, ide i na takmičenja. Mnogo se ponosimo njime. Mimo škole, kada smo vani, i kada se eventualno ne snalazimo s nekim izrazom, Mak je taj koji nama pomaže da kažemo nešto kad nam zapne. Isak još ide u vrtić, pa vidjet ćemo kakav će on biti kada krene u školu. Još je maza, koja nam poklanja mnogo pažnje. Svakog dana mu kažemo da se trebao zvati ljubav, a ne Isak, dok je Mak izrastao u velikog dječaka, ali još je maza u duši. S četiri godine su bili lavovi, s pet tigrovi, iz godine u godinu su različiti – priča Mirsad ponosno.

Zbog jezičke barijere Dinka kao diplomirana ekonomistica u Mađarskoj nije radila u struci. No, zato je briljirala na drugom polju. Čvrsto je držala konce u svojim rukama, kad je o porodici i domu riječ, te zato sada punog srca gleda sinove i supruga, koji svaki njen dan čine lijepim i ispunjenim ljubavlju.

– Kada imate podršku supruge koja zna šta znači biti sportist i biti spreman da radiš svoj posao, onda shvatite da je to jedan divan život, prvenstveno jer se bavim onim što volim i što sam uvijek želio, a pritom sam dobro i plaćen. Sami smo u Mađarskoj, bez porodice, podrške i najteži dio u odgoju djece smo prošli. Sad smo u drugoj situaciji, nažalost, nisam prisutan na nekim bitnim datumima, ali to nadoknadimo jako kvalitetno kada imam vremena – govori bh. rukometaš.

Mirsadovi sinovi, Isak i Mak

Najbolje utakmice

Zanimljivo da je ovaj 35-godišnjak čak osam puta osvajao titulu prvaka Mađarske, a 2016. godine zasluženo je proglašen najboljim sportistom Bosne i Hercegovine. Kažu da se veliki ljudi i igrači poznaju po svojoj skromnosti, Mirsadova supruga tvrdi da je on takav bio i prije svih uspjeha.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još