Adna Zrno: Sarajka, najbolji top model na svijetu

Piše: Redakcija

Da se uz trud, istrajnost i vjerovanje u sebe može uspjeti na svjetskom nivou, dokazala je 17-godišnja Adna Zrno iz Sarajeva. Naime, ova mlada djevojka postigla je do sada najveći uspjeh kao predstavnica Bosne i Hercegovine na Svjetskom izboru za najboljeg top modela, osvojivši prošle sedmice u Milanu titulu „World Top Model 2018“. Ona je među 40 finalistica iz cijeloga svijeta i pred gotovo 1.000 zvanica iz modne indutrije svojim samopuzdanjem, odličnim hodom, poziranjem pred fotoaparatima i kamerama te obrazovanjem i izgledom oduševile sve prisutne. Posebno su bili zadovoljni članovi žirija među kojima su se našli i predstavnici nekoliko modnih agencija iz Evrope i Amerike, priznati italijanski dizajneri i druge osobe iz modnog svijeta. Pobjedom na prestižnom takmičenju Adna je osigurala ugovor u vrijednosti 200.000 eura s jednom od najvećih svjetskih modnih agencija „MAJOR Model Management“ iz Milana.
Adna je učenica gimnazije „Obala“ u Sarajevu, u svijetu modelinga je već dvije godine. Za naš magazin govori o iskustvu koje je doživjela u italijanskoj prijestolnici mode te selekciji koju je prošla na ovom takmičenju.
– Rigorozna selekcija je podrazumijevala upravo sve ono što sam pokazala na ovom prestižnom takmičenju. Pored izgleda modela, jedinstven pristup, samouvjerenost i sigurnost su aduti koju su me doveli do ovog rezultata – otkriva Adna na početku razgovora.

U BiH postižete rezultate, zaštitno ste lice nedavno održanog 41. NIVEA BH Fashion Weeka Sarajevo. Jeste li očekivali da ćete postići ovoliki uspjeh u Milanu?
– Ne mogu reći da sam očekivala, ali s obzirom na to da kroz život, generalno, koračam samouvjereno, nadala sam se i vjerovala sam da to mogu. Mislim da bilo koje takmičenje ne bi imalo smisla kad bi svi takmičari dolazili sa stavom “bitno je učestvovati”.

Imate 17 godina. Jeste li osjetili strah, tremu i u jednom trenutku?
– Nakon što su se utisci slegli, ne znam da li to mogu nazvati strahom, ali definitivno osjećam neku vrstu pritiska i veliku odgovornost. Odgovornost koju sa svojih 17 godina ne mogu sama iznijeti, ali naravno tu su moji roditelji, koji mi u svemu pomažu.

Kako ste se osjećali nakon proglašenja?
– Kao beba, malo plačem, malo se smijem, sve u svemu, zbunjeno. Ni sad ne mogu reći kako se osjećam, a pogotovo u trenutku nakon proglašenja. Mislim da još nisam svjesna uspjeha koji sam postigla.


Mnogi smatraju kako je posao modela lak. Koliko ste Vi truda uložili da biste postigli ovakve rezultate?
– Često me takvi stavovi nerviraju. Posao modela nije nimalo lagan. Od nas se mnogo očekuje u svakom trenutku. Istrajnost i posvećenost su ključni faktori koji utječu da li će se neki model ostvariti. Mislim da ja nisam neko ko bi mogao pričati o nekom pretjeranom trudu jer se sve izdešavalo prebrzo od dana kad sam se počela baviti modelingom, što je bilo otprilike prije dvije godine, pa do danas.

Članica ste modne agencije Abc Models Mgmt International. Koliko je agencija zaslužna za Vaš uspjeh?
– Da nije bilo moje matične agencije, ne bih postala ovo što danas jesam, World Top Model. Smatram da je agencija ključ svih vrata. Zato ovom prilikom želim da se zahvalim, prvenstveno, roditeljima i jednako hvala gospođi Steli Zubak Jovanović.

Pobjedom na ovom takmičenju ostvarili ste veliki uspjeh, a već i svjetski mediji pišu o Vama. Šta su Vaši dalji planovi?
– Trenutno mi je glavni cilj unaprijediti svoje obrazovanje, dakle, završiti srednju školu. Planiram i nastavit ću svoje obrazovanje nakon srednje škole samo je pitanje da li će to biti u BiH ili u inozemstvu.

Imate li uzora u svijetu modelinga?
– Ne volim koristiti riječ uzor, jer je to obično osoba čijim putem želimo krenuti. Želim sama sebi stvoriti neki novi put i neke nove prilike. Generalno, uzor mi mogu biti samo moji roditelji. Ako bih morala izdvojiti nekoga u svijetu mode, to bi bila Claudia Shiffer.

 

Pročitajte još