Maëlys de Rudder Tanović sa suprugom Danisom i nasljednicima za Azru

Piše: Lejla Bejdic

Kada je prije deset godina Danis Tanović s porodicom odlučio iz Pariza se preseliti u Sarajevo, grad u kojem je odrastao i naučio neka od temeljnih znanja režije, za njegovu suprugu Maëlys de Rudder Tanović, dolazak u novu sredinu je bio vrlo jednostavna odluka. Po prirodi je žena koja voli izaći iz vlastite zone komfora i pomjerati granice koliko god je to u njenoj moći, te je stoga danas veoma sretna, priča nam, što njena djeca odrastaju i odgajaju se u Sarajevu.

I dok njen suprug niže uspjehe na polju režije, ona se u Sarajevu uspješno posvetila životnom pozivu, radu Montessori vrtića i škole Bloom, koje je osnovala dolaskom u glavni bh. grad.

Maëlys nas je oduševila svojim načinom života, jednostavnošću i prirodnošću. Dočekala nas je u „Blooming childu“, školi smještenoj na obroncima Sarajeva, u gotovo netaknutoj prirodi iz koje se pruža nesvakidašnji pogled prema Sarajevu, te nas upoznala i sa svoje petero djece: najstarijom kćerkom Livinom (17), Danijom (16), Orhanom (13), Indijom (12) i najmlađim sinom Handrianom (8). Tokom drugog fotografiranja za naš magazin pridružio nam se i Danis.

Imali smo priliku čuti da djeca s tatom najviše razgovaraju na bosanskom jeziku, a s mamom na engleskom i francuskom. Maëlys je sretna, deseti rođendan škole i vrtića dokaz su da je njena misija uspjela i da su mališani i njihovi roditelji sve više zainteresirani za Montessori program.

– Ja sam Montessori dijete i moje dvije najstarije kćerke su pohađale Montessori školu u Francuskoj. Tako je Montessori odavno u porodici i bio mi je očigledan izbor. Nisam mogla držati svoju djecu u državnim školama (u Francuskoj ili bilo gdje drugdje), gdje je fokus samo na kurikulumu, i to ne dopušta djetetu da razvije svoj puni potencijal. Pored Montessori filozofije, postoji još mnogo lijepih metoda s holističkim pristupom djetetu, u koje vjerujem. Naprimjer, Steinerov pristup i Reggio Emilia. Oba se sada mogu naći u Sarajevu, što je divno!

Kakva su Vam bila očekivanja na početku i jesu li ispunjena?

– Nema očekivanja. Samo cilj: da moja djeca završe školu i da im ponudim obrazovno iskustvo koje će ih pripremiti za budućnost. Moja najstarija kćerka ove godine završava srednju školu. Koje olakšanje! Ona je lijepa, strastvena i izgrađena osoba koja prepoznaje vrijednosti i ima smislene ciljeve. Jako sam ponosna na nju i zahvalna osoblju za iskustvo koje je imala u Bloomu.

Za razliku od zapadnih zemalja, koliki je interes roditelja za ovu tehniku odgajanja djece na našim prostorima?

– NE VOLIM POREDITI “ZAPADNI” S OVIM DIJELOM SVIJETA. U SMISLU OBRAZOVANJA VEĆINA SISTEMA ŠIROM SVIJETA SU ZASTARJELI. BOSANSKI OBRAZOVNI SISTEM NIJE BOLJI ILI LOŠIJI NEGO U MNOGIM ZEMLJAMA U KOJIMA SAM ŽIVJELA. RODITELJI ŠIROM SVIJETA SU ISTI. ONI ŽELE ONO ŠTO JE NAJBOLJE ZA SVOJU DJECU, ali su u dilemi: pripremiti djecu da se uklope u sisteme koji bi im pružili prilike, a istovremeno usmjeriti svoju djecu na nešto novo jer su sistemi zastarjeli i svijet se mijenja. Teško je. Roditelji su veoma obrazovani danas. Mnogo više nego ikada prije. Oni razumiju šta je njihovoj djeci potrebno. Naši sistemi to ne prate dovoljno brzo i stvara se zabrinutost da ako se njihova djeca ne uklope, da će njihov život biti složen.

Slavite deset godina postojanja. Kojom činjenicom se najviše ponosite?

– Bloom zajednicu smo gradili zajedno s osobljem i roditeljima škole. Bila je potrebna velika količina povjerenja, vjere, lične transformacije i rada, kako bismo postigli ono što smo postigli zajedno za naše učenike. To je bilo lijepo i trasformirajuće iskustvo za većinu nas. Osjećam ponos i zahvalnost.

Foto: Armin Durgut

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti