Volim dvojicu muškaraca, s jednim sam u vezi, s drugim se potajno viđam by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Volim dvojicu muškaraca, s jednim sam u vezi, s drugim se potajno viđam

„Moj problem je malo složeniji, ali trudit ću se da budem kratka. Volim dvojicu muškaraca. S jednim sam u vezi, a s drugim sam se potajno viđala. Drugi zna za prvog, a s drugim sam, također, bila kratko u vezi i prekinula zbog prvog. Sada i prvi zna za drugog. Lijepo mi je i s jednim i s drugim. Prvi je šarmantan i zavodljiv, a drugi je više realan i dobrica je. Srce me više vuče prvom, ali razum drugom. Kada bih mogla od njih dvojice uzeti sve ono što mi odgovara, ispao bi jedan savršen muškarac. Glava mi je totalno u haosu i ne znam šta da radim. Da poslušam srce ili razum?“



Kod nas kažu da oni koji sjede na dvije stolice najčešće završe na podu, a budući da se ne možeš odlučiti, a da ne bi završila na podu, najbolje bi bilo da raspišeš natječaj i daš im zadatak. Onaj ko ubije troglavog zmaja i donese dokaze, tog ćeš odabrati.

A možda nijedan nije toliko hrabar i morat ćeš otpustiti obojicu. A možda  se pojavi treći i donese dokaze, odnosno donese dostojanstvo i integritet, osobine koje nema nijedan od ove dvojice. Jer, njih dvojica, budući da zanju jedan za drugoga i ostaju s tobom u vezi, imaju motiv i nadmeću se jedan s drugim, a ne mare puno za tebe. Više im je stalo da pobijede, jer će tako dokazati (sebi) da su bolji.

S druge strane, paralelna ljubav je moguća, odnosno moguće je voljeti dva muškarca istovremeno, ali kako i sama kažeš, na različite načine. Kod prvog voliš što te zabavlja, a kod drugog voliš njegovu dobrotu.

Kada mi klijentkinje dođu na terapiju, a koje imaju problem dvojice, savjetujem im da uzmu list papira i da naprave popis osobina, prvo svojih, pa osobine koje žele kod svog ljubavnog partnera, a onda njih dvojice. Dakle, napiši one osobine koje bi voljela da ima tvoj ljubavni partner, ali i osobine koje cijeniš kod sebe. Ako ti je teško, pitaj svoj bližnje. Zatim ispiši osobine koje su pozitivne i posebno koje su negativne kod ove dvojice. Kada sve staviš na papir, onda ćeš vidjeti s kim si sličnija i šta, zapravo, želiš. Različitosti su u početku zanimljive, ali s vremenom, osobe koje su u vezi, a imaju velike razlike u pogledu budućnosti, postaju komplikovane i najčešće završe prekidom. Stoga je bolje izabrati onog s kim imaš više zajedničkih interesa.

Osim toga, postavi sebi neka pitanja, kao što su: ko bi od njih dvojice ostao uz tebe da si teško bolesna ili da izgubiš ruku, ili nogu?

Paralelne veze nikad ne mogu da traju dugo. Razlog je jednostavan: makar jedna strana u ovom trokutu nije zadovoljna. Koliko vidim, u ovoj vezi nezadovoljna si ti, a njih dvojica se takmiče i svaki se nada da ćeš baš njega  izabrati. Međutim, ni njih dvojica neće godinama čekati, a koliko vidim, mislim da bi najbolje bilo da se pojavi neko treći. Ne znam koliko godina imate, ali mislim da ste svi mladi. Tebi je zabavno, a oni čekaju proglašenje pobjednika.

U krajnjoj liniji, najbolje je da sjedneš i da se dogovoriš sama sa sobom. Prvenstveno budi iskrena prema sebi: zašto te srce vuče onom koji je zavodljiv? Da li je to zato što je neuhvatljiv, pa misliš, ako je s tobom, onda ti vrijediš? Ali, ako je zavodljiv, bojim se da je to njegova osobina kojom se razmeće i s drugim djevojkama. Što se tiče drugog, kažeš da je on dobar i da te njemu vuče razum. Ali, koje su to njegove osobine koje ti opisuješ kao dobre? Da li je on dobar ako ti ugađa ili ima i drugih kvalieta.

I na kraju. Poslušati razum ili srce?

Nekako smo naučili da je bolje slušati srce i kada se jadamo prijateljicama, one najčešće kažu da poslušamo srce. Međutim, to često nije pametno. Istraživanja pokazuju da srce pamti selektivno i to, najčešće, one situacije koje smo doživjeli kao ugodne. Stoga, naučnici kažu da smo mi kao „programirani“  da slušamo svoje srce, jer smo memorisali ona lijepa iskustva.

S druge strane, ne pamtimo dobro situacije kada smo razumu dali priliku da prevagne.

Iapk je najbolje kada su srce i razum usklađeni, a ako postoji velika razlika, preporuka je da se sluša razum. Na tebi je najteža odluka, ali to trebaš uraditi čim prije, jer neko će u ovom trouglu, na kraju, biti povrijeđen.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti