Izgubila sam se u potrazi za svojom savršenom polovinom by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Izgubila sam se u potraži za svojom savršenom polovinom, a još prije tri godine živjela sam bezbrižnim životom

„Izgubila sam se ili zapela negdje u svemiru u potrazi za svojom savršenom polovinom i tako bi mi dobro došla koja prosvjetljujuća riječ. Vjerujem da u ovom golemom svemiru postoji neko ko mi je identičan. A još samo prije tri godine živjela sam jednim bezbrižnim životom i nije me bilo briga što sam sama. Valjda, kako vrijeme prolazi, sve veća želja mi se javlja da mi neko poželi dobro jutro kad se probudim. Sada imam trideset osam godina, vrlo sam uspješna u svom poslu, maksimalno obrazovana i fantastično izgledam, ali nisam sretna. Ne ide mi se više u svoj stan. Toliko ekskluzivno uređenih prostorija, a ja sama. Ako ćete mi reći da spustim kriterije, to ne mogu. Ne mogu biti s bilo kim u vezi, tražim samo nekoga ko je kao ja, ali ne pronalazim takvoga. Pokušavala sam, ali ne ide. Ne mogu protiv sebe i radije ću biti sama nego s bilo kim. Ništa specijalno ne očekujem da ćete mi reći, ali lakše je kad se s nekim podijeli ono što je na duši.“



I sada Vi lutate svemirom, vjerujući kako imate viši cilj. Trenutno ste zapeli, ali to je samo iskušenje koje Vam se postavlja na putu u potrazi za drugom polovicom. To putovanje može trajati godinama i decenijama, čak.  Nemojte odustati na prvoj prepreci, jer da pronađete nekog poput Vas nije nimalo jednostavan zadatak. Takav put traje stotinama godinama. Ili zauvijek. Možda treba još koji put da se rodite, pa tek onda da nađete svoju drugu polovinu.

Da, svemir je uistinu golem, a golem je i Vaš narcizam. Ipak, nije mi jasno kako to da ste savršeni , a polovični ste? Jer, tragate za svojom drugom polovinom, zar ne? Možda onom polovinom iz Stare Grčke? Prema mitologiji, tamo su živjela savršena bića, androgini ili muškoženci, koji su služili bogovima. Budući da su bili idealni, odlučili su da smijene bogove i da zauzmu njihova mjesta. Kako bi onemogućili njihov naum, bogovi su ih rasjekli na pola i tako su nastali muškarci i žene. Sada ste Vi, kao dio ove polovine, zadržali sjećanje na tu simbiozu i u potrazi ste za svojom drugom polovinom.

Iako kažete da ne očekujete mnogo od mene, ipak ću Vam reći da ste već pronašli svoju savršenu polovinu, samo što je još niste prepoznali. Sljedećeg jutra kad se probudite i stanete pred ogledalo, ljubazno se pozdravite, jer Vaša druga polovina je u ogledalu. I dobro porazgovarajte sa sobom. Kažete da ste maksimalno obrazovani, i kao takvi treba da znate da je iluzorno tražiti nekoga ko je identičan Vama. Ali, radije pogledajte u svoju unutrašnjost. To što imate mnogo obrazovanja, ekskluzivno namješten stan, to što super izgledate…, sve to nije dovoljno za Vaše istinsko JA, koje ste duboko negdje u sebi zakopali. Znate zašto?  Da biste prikrili osjećaj ranjivosti i povrijeđenosti. Vaše samopoštovanje i samopouzdanje je veoma nisko i ugroženo. Također, imate i emocionalni disbalans.

Istraživanja pokazuju da se u pozadini svakog narcizma krije nedovoljno dobar  emocionalni odnos, uglavnom s majkom, ili nekom drugom važnom osobom iz djetinjstva.

Često odgoj, koji ne potiče razvoj samopoštovanja i sigurnost u sebe, u djetetu izaziva osjećaj neprihvaćenosti i odbačenosti. Čak i oni roditelji koji previše veličaju sposobnosti svoga djeteta ne doživljavaju ga kao potpunu ličnost, te na takav način mogu potaknuti u djetetu osjećaj nepotpunosti, koje ono u odrasloj dobi nadomješta idejom veličine. Također, roditelji koji zlostavljaju svoju djecu pridonose razvoju narcizma.

Karakteristično je da se narcisoidne osobe i obraćaju za pomoć onda kada emocionalno pate. Vjerujem da imate narušene interpersonalne odnose, jer ste i u tekstu podvukli da ne očekujete ništa pametno. Ili je to zbog vašeg grandioznog selfa, pa Vam niko nije ravan i kao takvoj i ne može pomoći, ili je zbog ovog osjećaja neshvaćenosti.

Vi ste duboko u sebi povrijeđeni, a da biste krenuli naprijed, valja Vam oprostiti  tim važnim ljudima iz svog djetinjstva koji su Vas povrijedili. Tako ćete shvatiti  da nije potrebno naglašavati Vaše vanjske uspjehe, kako biste prikrili one unutrašnje neuspjehe.

Traganje za Vašom savršenom drugom polovicom davalo Vam je smisao emocionalno osakaćenom životu. Vi ste jedinka i kao takva savršena. Ne treba Vam neko da Vas upotpuni. Treba Vam samo dobar razgovor ili pravi prijatelj koji će Vas saslušati i koji će Vam reći kako stvari zaista stoje.



 

Pročitajte još