Želim ga vratiti, on mi poručuje da mu prestanem pisati by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Momak me ostavio nakon dvije i po godine veze, želim ga vratiti, a on mi poručuje da mu prestanem pisati

„Imam trideset godina i bila sam u vezi dvije i po godine. Momak me je iznenada ostavio i rekao da želi da bude malo sam i da sam mu teret. Ne želi da me povrijedi, ali ne želi takvu vezu. Poručio mi je da se vratim sebi, ali ja nisam sigurna šta to znači. Istina je da sam se sva posvetila vezi i tome šta njemu odgovara. Čak sam prestala da se družim s nekim drugaricama koje se njemu nisu sviđale. Činila sam ono što sam smatrala da će se njemu svidjeti, jer sam stalno bila u strahu da ga ne izgubim. Bilo mi je važnije da vidim njegov osmijeh, nego bilo šta drugo.  Sada mi ni na poruke ne odgovara. Ponekad napiše da mu prestanem pisati. Mislim da mi život nema smisla bez njega. Šta da radim?“



Ljubavni odnos se zasniva, između ostalog, na poštovanju, ali, prvenstveno poštovanju samoga sebe.  Međutim, iz straha da ne izgubite partnera, Vi ste izgubili sebe. Umjesto da budete samouvjerena i sposobna žena, dakle žena koja je, kao takva privlačna, Vi ste se pretvorili u sluškinju koja živi za to da služi svom dominantnom muškarcu.

Prije svega, zapitajte se od čega strahujete. Da li je to strah od samoće ili strah od predrasuda koje naše društvo još ima kada su u pitanju neudate žene? Ili  je neki demon iz prošlosti zbog kojeg Vam je važnije da usrećite druge, a Vama kako bude? Budite iskreni prema sebi, jer takvim ponašanjem zanemarujete svoj život, zanemarujete vlastite želje i na takav način gubite dio po dio od sebe. Gubite svoj identitet i pretvarate se u neku drugu osobu. Bespogovorno ugađanje nije dokaz prave ljubavi. Treba da Vam bude jasno da Vi niste tu da svakodnevno osmišljavate i ukrašavate nečiji život. To radite zato jer nemate vlastitog života. Podredili ste se partneru, a da on to nije ni tražio. On Vas kao takvu ne želi. Kao takva ste mu dosadna i nezanimljiva. To niste Vi. Sposobni ste pretvoriti se u sve kako biste održali vezu, a sami ne znate ko ste, uistinu. Užasavate se samoće, nemate vremena za druge životne vrijednosti, a služenje poistovjećuje s ljubavlju.

Ono što održava veze i predstavlja začin za njih, upravo je različitost i činjenica da svako treba da ima i svoj život. Osobe koje poštuju sebe ne strahuju biti ono što jesu i ne strahuju da će ih drugi ostaviti zbog toga što zbog prečih obaveza nisu stigli skuhati ručak. Osobe koje poštuju sebe ne spuštaju cijenu svojih vrijednosti i ne daju se za sitne pare drugima, da bi dobile mrvicu ljubavi. Osobe koje poštuju sebe, iskrene su prema sebi i znaju odrediti prioritete u svom životu.

Vi očito imate pogrešan koncept poštovanja i  Vašem partneru se ne sviđa Vaša podređenost i plašljivost. Možda je baš sada pravo vrijeme da, prije nego zavolite druge, naučite voljeti sebe. Jung je rekao da je najstrašnija stvar na svjetu prihvatiti nekoga u potpunosti, a za Vas je najstrašnija stvar da prihvatite sebe. Ipak, bez prihvatanja nema promjene, jer ne možete promijeniti nešto što odbacujete u svom životu, što ne prihvatate. Možda ste, dok ste odrastali, bili često nevoljeni i primali ste poruke da Vaša osjećanja nisu važna, pa ste, a da biste dobili malo ljubavi, činili sve i ugađali važnim osobama iz Vašeg djetinjstva, samo kako biste dobili malo pažnje.

Ako možda niste imali sreću da Vam ljubav pokažu i usade Vaši najbliži, odnosno Vaša porodica, sada imate priliku da naučite šta znači voljeti sebe. To je vještina koja se uči, a ako Vam je teško samoj, potražite pomoć.

Da bismo voljeli sebe, neophodno je da izgradimo sampoštovanje i samopouzdanje, ali ono istinsko, unutrašnje, koje nema puno veze s vanjskim uspjesima i dostignućima.  Vi vrednujete svoj život na osnovu toga koliko Vas partner voli, dakle, ovisite o nečijoj dobroj volji i smisao života nalazite u tome. Ali, partner Vam je jasno stavio do znanja da ga opterećujete. Osobe koje vole sebe, drugima nisu teret nego nadahnuće.

Prema Erihu Fromu, voljeti sebe znači voditi računa o sebi, preuzimati odgovornost za svoj život, poštovati sebe i poznavati sebe.

Dakle, nemojte voditi računa o partnerovim željama više nego o svojim. Živite život, a ako ga nemate, nabavite ga sebi i prestanite dvadeset četiri sata služiti tuđim potrebama.  Vratiti se sebi znači biti autentičan, a samo autentični ljudi, ljudi koju djeluju iz svoje suštine znaju i mogu živjeti život vrijedan življenja.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti