Šta će ON da misli o meni by Ivana Đorđević

Piše: Redakcija

Danas me nekoliko meni dragih djevojaka obavijesti da je treći dejt taj broj kada treba da – imate prvi seks. Stadoh u čudu da brojim. Da li sam umjela da poštujem to pravilo, u čudu ne mogadoh da se sjetim tačno? Prije svega što pravila, ako mene pitate – nema. Rijetko pričam svoja iskustva, iako imam šta da kažem. I pošto sam rekla šta sam imala, razvismo diskusiju. Prenosim vam djelić s “lica mjesta”.
– Dobro, a što se čeka treći dejt?
Kažu mi uglas – da ne treba odmah, šta on misli, odmah za ruku – pa u krevet!
– Pa u krevet nego kako! – čuo se liberal s drugog kraja stola.
– Dobro, a kad ste vas dvoje?
– Pa treći put!
– Eto vidiš!!!
– Samo zato što nismo imali gdje prva dva puta…

Razvi se tu debata za i protiv i kad bi najbolje bilo da djevojka popusti pred njegovim navaljivanjem. Mislim, ona sve kao neće, a on sve kao treba da bude uporan. Jer taj uporan je valjda jači od onog što je lijep, ako me pratite.
Nađoh sebe u debelom razmišljanju, da li je to taktika i šta ta taktika donosi i počeh da se smijem sama sa sobom.

Shvatam ja, ima tu svega i svačega, nije da nema. Nekada je taktika, slažem se, nekada je slatko iščekivanje, ali nekako, to smo brojali kad smo imali šesnaest godina, dok još nismo poznavali svoje tijelo i kako hemija radi. Ako mene pitate, ne čekajte ništa! Radite sve što vam se radi, kada vam se radi. Šta će ko da misli i kako će nešto da izgleda…, debela je filozofija, za jednostavnu stvar kakva je ljubav.

Ima tu malo tog kulturološkog zatucavanja, još iz doba moje babe, šta sve jedna djevojka treba i šta nije poželjno. Pa tako dođosmo do toga da ona treba da oklijeva, da bi je taj jurio, je l’? Jao, sve znam k’o velika!
Pa treba da se pravi što više fina i da trepće, treptanje je jako važno, sve nešto da se ustručava, jer finoća je također od ključnog značaja, kako djevojka, a da nije fina?

Onda vas nauče da, kada je djevojka energična i sposobna, sve nešto treba da se pravi smotana i neuka i da kad je muškarac dotakne po mogućnosti da iskolači oči na njega i da kaže obavezno – da je prije njega imala samo jednog!
Jer zamislite šta će on da pomisli, ako ona pristane odmah.
Što bi rekla jedna – može da misli šta god hoće, od sad pa nadalje i ubuduće.

Sreća pa mi je baba za svoje vrijeme bila vrlo trezvena, jasna i konkretna. Njoj je, recimo, prije šezdeset i kusur godina, kada se udavala za dedu, najviše smetalo što je slavlje trajalo tri dana! I što od radosti ushićenih svatova koji nisu znali da odu kući – nije mogla da se dohvati s dedom k’o žena! Tad je nevinost bila in, a ona je morala da čeka 72 sata poslije zvaničnog ulaska u brak.

Realno, stereotipi su gadni kako god okrenete, pa sve čekate da se ispuni neki obrazac ponašanja koji će vas dovesti do toga da ste ispravno postupili.
U ljubavi, odmah da se razumijemo, nema pravila. To zaboravite. Čim vas neko radi, onda to treba i da (u)radi(te).
Da hemijske procese koje vam ljubav izaziva u glavi iskoristite do daske, bez taktiziranja i bez mnogo okolišanja. Jeste li naletjeli na pravog ili ćete morati da odvozate još koji krug po poligonu, brzo ćete shvatiti i nećete barem gubiti vrijeme na iluzije i iščekivanja.

Mnogo znači i kako ste nekoga upoznali. I odakle se znate. Istini za volju, sve ljude koje sam ikada upoznavala, upoznavala sam preko zajedničkih prijatelja i prvo i osnovno – morali su da ulijevaju povjerenje. Morala sam da znam nešto o njima, što je govorilo koga imam pred sobom. Da li mogu da vjerujem ili ne?

Bilo je sastanaka poslije kojih se više nikada nisam javila. Bilo je nekih gdje sam jedva čekala drugi sastanak. Bilo je i onih gdje nisam htjela da čekam ništa.
Valjda mi je zato i teško da shvatim taktiziranje i pravila. Ako nešto ide, to će ići. Ako ne ide, možemo da dejtujemo do iznemoglosti.

Tako da pod jakim utiskom – kada treba da padne prvi odnos, zaključih da svako ima svoje vrijeme. Kao i za sve u životu. Neko želi odmah i želi sve. Neko želi da dâ sebi vremena i da bude potpuno spreman za polijetanje. Neko se napije, pa se polijetanja i ne sjeća, jer tek u avionu shvati da leti.

Ali mnogo je važno da svoj osjećaj kada je vrijeme za te stvari, pratite po impulsima svog tijela, a ne po impulsima koje vam sugerišu tuđa iskustva i mišljenja.
Jer kod tih stvari, kao i kod letenja avionom, najvažnije je da osjetite svaki trenutak. Samo tako možete da uživate, čak i ako vas je možda u početku bilo strah.

Foto: Milan Kostić

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti