Dečko me ismijava pred društvom, a to mi smeta by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Moj dečko je šarmirao moje društvo, svi ga vole, ali kada se šali, radi to na moj račun. Svi se smiju, smeta mi, šta da radim?

 

Kada sam ga upoznala sa svojim društvom, naprosto ih je osvojio sve redom. Kako cure, tako i dečke. Pitali su me gdje sam ga našla, a ja sam se samo šmješkala i ponosila se što je moj momak takav šarmer. To moje društvo je prilično probirljivo i poznato. Svi smo iz imućnih porodica, a on ih je oduševio samo za pet minuta poznanstva. Od tada, a prošla je godina i već smo vjereni, nikada se u društvu ne pojavljujem bez njega. Jednostavno, svi oni više i ne mogu zamisliti zajedničko druženje, a da on nije tu. Drugarice mi često kažu da sam prava sretnica i da bi  svaka žena poželjela ovakvog muškarca. Ipak, negdje, po dnu duše, osjećam da to i nije baš tako. Jer, u svom savršenom šarmu, moj dragi vjerenik me zna bocnuti, ali to radi na tako zabavan način, da se niko ne bi našao uvrijeđen. Naprimjer, nekidan smo bili svi zajedno, on je, naravno, dominirao sa svojim šarmom i duhovitim dosjetkama, kad je počela da svira muzika. Rekao je da mu je to omiljena plesna nota, a kako ja imam dvije lijeve noge, uzet će Mariju da mu sve bude potaman. Tako su plesali savršeno i svi su opet bili fascinirani, ali…

Ponekad, naravno sve u šali, kaže da sam smotana, da to ne umijem, da sam smušena… Svi prasnu u smijeh i to izgleda kao šala, samo meni ne izgleda. Kada sam ga zamolila da to prestane raditi, kao totalno se rastužio i nije mislio ništa loše. On se samo šali i čini atmosferu opuštenom. Kaže to sa suzama u očima i taman kad mu povjerujem, on izbaci novu šalu na moj račun, a kojoj se svi grohotom opet smiju. Šta da radim?



Koliko sam razumjela, Vaš vjerenik se trudi da ostavi dojam „savršenog“ frajera u uglednom društvu. Zanima me, da li Vas je i izabrao zbog tog društva, jer  takve osobe vole da budu viđene s poznatim facama, a Vi kažete da je cijelo društvo probrano. Ponaša se kao da nastupa pred publikom, koketan je, voli da bude u centru pažnje, priča priče da zadivi publiku, a u njegovim pričama glavna uloga ste Vi. Vas ponižava kako bi sebe uzdigao, a to radi tako vješto i tako manipulira tim „uglednim“ društvom da je prosto začuđujuće kako ga jedno takvo društvo ne prozre. Izgleda da ste ga samo prozreli Vi i najbolje je da se maknete nekoliko hiljada kilometara od njega. Ako Vaše društvo bira između njega i Vas, maknite i takvo društvo od sebe. Svakako su to površni ljudi, željni zabave. A ovaj im toga donosi napretek.

Histrioni poremećaj ličnosti često pravi dramatične situacije, ponaša se pretjerano prijateljski, a zapravo ima problem s emocionalnim vezivanjem. Ovaj poremećaj ide u paketu s narcizmom, ali to je samo maska kojom oni prikrivaju izuzetno nisko samopouzdanje. Zato im treba „ugledno“ i „slavno“ drušvo. Vi ste mu odskočna daska da bi postigao svoje ciljeve.

Ipak, još nije počeo pokazivati svoje pravo lice. Vjerujem, ako ste ludi i ako budete nastavili vezu s njim, da će doći i do vjenčanja, a jednom, kada i ako postanete njegova žena, slijedi čitav niz mučeničkih situacija iz kojih se teško pronalazi izlaz.

Ako ga i ostavite, društvo će vam to nabiti na nos, jer, u njihovim očima on je savršen. Čak Vam i drugarice zamjeraju na takvom ulovu.

Budući da takve osobe imaju problem u emocionalnom vezivanju, u vezama znaju igrati ulogu žrtve. Stoga je pokazao suze kada ste mu prigovorili, jer on to radi iz najbolje namjere. Ali, i put u pakao popločan je najboljim namjerama. To njegovo bockanje s vremenom će prerasti u jake udarce, a cilj  je da Vam isiše pozitivnu energiju, koja mu je hrana i da Vam oduzme samopouzdanje, kako bi se osigurao da ga nećete ostaviti. S takvim ljudima nema pregovora. Teško im se može pomoći, čak i kada bi zatražili pomoć. Međutim, ovakve osobe rijetko traže pomoć, jer smatraju da je s njima sve uredu. Vi niste uredu, u njihovoj je interpretaciji. Zato je najbolje maknuti se i otići dok je vrijeme. Kasnije postaje gore i teže. Treba da zapamtite: sve čega je previše: priče, komplimenata, previše lijepoga…, zapravo je premalo.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti