Veliki sam romantik i sa svojih 45 još nisam pronašao ženu svog života by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Veliki sam romantik i sa svojih 45 još nisam pronašao ženu svog života, taman kada pomislim da sam je pronašao, razočaram se

 

Negdje sam pročitao da pitate svoje klijente šta bi voljeli da im piše na nadgrobnom spomeniku. To mi je izuzetno zanimljivo pitanje i mnogo sam razmišljao o tome. Ja bih, recimo, volio da piše:

„Umro zbog ljubavi. Prodao dušu đavolu.“

Kako biste to protumačili?

Samo da kažem da sam veliki romantik i da sa svojih 45 još nisam pronašao ženu svog života. Taman kada pomislim da sam je pronašao, razočaram se. Čini mi se da sam odustao od potrage za savršenom, a ne da mi se život provoditi s nekom koja ne zaslužuje moje neispričane bajke u kojoj svakoj ženi dodjeljujem tron i u kojoj je svaka žena kraljica.



Dakle, želite da protumačim Vaš epitaf.

Vidite, kada bih zaista pročitala takav epitaf, prvo što bih pomisila o umrlom, jeste da je bio budala. I, da… romantik, svakako. Nagledao se filmova, pa umislio da je iskočio iz nekog filma u kojem se glavni lik kockao s đavolom za naklonost jedne žene. I, izgubio je, naravno. Epitaf tako govori. S druge strane, đavo može biti pandan za samu ženu. U tom slučaju biste prodali dušu ženi. Nekoj ženi. Čudesnoj ženi koja Vas nije razumjela. Koja nije primijetila Vašu  posebnost i ostavila Vas. A Vi ste tako puno polagali u nju.

Kažete da ste veliki romantik, a za većinu ljudi  (ni Vi niste nimalo drugačiji od većine) romantična ljubav  znači krajnje ispunjenje i zadovoljstvo, bez obzira što nas iskustvo uči da nas potpuno sjedinjenje s drugom osobom vodi teškom razočarenju i nezadovoljstvu. Međutim, Vi i dalje tragate za fatalnom Drugom koja će, na skoro magijski način, Vaš život učiniti sretnim, očaravajućim i svrhovitim.  Ako ne može biti tako, bar neka smrt bude magijska. Prodao dušu đavolu! Ma nemojte!

 U našoj kulturi romantična ljubav je mjesto u kojem muškarci i žene traže smisao i sjedinjenje u cjelovitost,  a Vi za svojom cjelovitošću tragate polovinu svog života. Žao mi je što ću Vas razočarati, ali na takav način nikada nećete biti cijeli. Ostat ćete polovični, prazni, ali prazni u glavi.

Vaša težnja ka nekoj savršenoj ženi, zapravo je čista iluzija koja govori da imate problema sa samopouzdanjem, jer, jedino neka savršena žena može Vas učiniti cjelovitim muškarcem. To je odlika narcizma, a vjerujem da se ova rečenica savršeno uklapa u Vaš koncept:

„Ne mogu biti ništa bez savršene druge s kojom se mogu stopiti ili koja mi može dati orijentaciju i potvrdu što će moj život učiniti smislenijim.“ 

Samo, pazite! Ova savršena druga je najčešće kraljica. Majka kraljica. Posvetite se malo odnosu sa svojom majkom. Kakvo je bilo Vaše odrastanje i Vaš odnos s majkom? Je li Vas majka stavljala pod stakleno zvono i obasipala ljubavlju i pažnjom, ili Vas je zanemarivala? Iz Vašeg odnosa s majkom naći ćete odgovore na svoja pitanja.

Nikada niste imali pravu vezu, jer, najvjerovatnije, imate problem s dubljim emocionalnim vezivanjem. Težite ka romantičarskoj ljubavi, a ona je sklona da prenaglašava i preuveličava osjećanja. Možda, upravo iz razloga što nemate takva osjećanja. Osim toga, kao da na nesvjesnoj razini privlačite žene s kojima ne možete ostvariti dublju vezu. Stoga ste skloni zaljubljivanju, a zaljubljenost je vrlo površna i kratkotrajna. A Vi, iz svoje narcističke strukture, ostajete neshvaćeni paćenik.

Ipak, treba da budete svjesni da postoji velika razlika između ljubavi i zaljubljenosti. O tome nas, nažalost, ne uče u školama, pa ostajemo emocionalno nepismeni i upropastimo sebi živote.

Glavna karakteristika ljubavi je emocionalno vezivanje za drugu osobu i zato je ljubav trajan odnos. Ovo emocionalno vezivanje, koje je psihološka osnova ljubavi, ne samo da ne mora nastati putem zaljubljivanja, već se to dešava u rijetkim slučajevima. Ono često nastaje u odnosima koji počinju prijateljstvom, sviđanjem, ali i konfliktom. Zasnovano je na realnom poznavanju partnera, međusobnoj sličnosti, zajedničkim ciljevima, pogledima na život, uvjerenjima, shvatanjima…

Ljubav je relativno stabilan odnos i sama može s vremenom da postane jača ili da slabi.  Ako želimo da bude jača, onda smo dužni, odnosno, oba partnera su dužna da rade na kvalitetu tog odnosa. Najbolji način jeste da rade na samome sebi i da unapređuju sebe. To dovodi do unutrašnjeg zadovoljstva, koje se odražava i na partnera. Kada znamo da nas osoba voli, voli nas takvima kakvi jesmo, stoga ne zaboravite sebe i taj važan aspekt veze. Također, ne zaboravite ni partnera, a ni činjenicu da ga volite baš takvog kakav jeste. Sa svojim manama, ali i vrlinama. Nemojte partneru pripisivati magijska svojstva, jer ćete ostati u zabludi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti