Slike i komentari bivšeg od moje sadašnje supruge i dalje me kopkaju by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Slike i komentari bivšeg od moje sadašnje supruge, iz vremena kad su se zabavljali me i dalje kopkaju, da li da otvaram ta pitanja ili da jednostavno pustim?

 

Vječito pitanje i dilema i nekad izvor nesuglasica je li bolje znati ili ne o vezama partnera prije braka? Kada je riječ o mom slučaju, onda govorim o svojoj supruzi s kojom sam tri godine u braku i znam za nekoliko njenih prethodnih veza. Da budem precizan: ona je rekla da ih je imala ukupno četiri prije mene. Znate ono da žene obično umanje i da taj broj po nekoj “ljubavnoj matematici” treba pomnožiti sa dva. Nakon nekog vremena zabavljanja, na njenoj FB stranici sam našao nekoliko slika na kojima je tagovan bivši. Zamolio sam je da ih ukloni, jer mi je smetalo. Uradila je to i rekla da je mislila da je uklonila sve i da nije znala da su ostale neke slike. Za tog bivšeg nije mnogo govorila, osim da je kod njega išla u London, gdje je živio, te da ga je upoznala na moru.
Nakon nekoliko godina (u međuvremenu smo u braku) u moru njenih slika na FB sam našao na nekoliko koje nisu bile izbrisane, a ispod kojih su bili njeni komentari i komentari bivšeg (prave ljubavne poruke). Pitao sam je zašto ih i dalje javno čuva, ako joj već nešto znače, neka ih čuva negdje drugdje, a ne na javnoj stranici. Rekla je da nije znala da ti komentari i dalje postoje i odmah je izbrisala. Razgovor se potegao i počelo me je interesovati više o njemu. Rekla mi je da je on nebitan i da ga je zaboravila. Opisala ga je kao mafijaša kojeg je ostavila kada je saznala ko je. Ali, tu nastaje problem u mojoj glavi: šta je radila s takvom osobom? Slike koje sam nakon nekoliko godina braka našao na fb strani i škrta obrazloženja, razna scenarija i misli mi naviru u glavu. Jedno od tih pitanja  je i kakav je seks s njim imala, koja su njena očekivanja bila itd. O tome nismo razgovarali, a očigledno da bi trebalo. Da li da potežem ta pitanja, ili da pustim?



Strašna je činjenica koja kaže da je Vaša žena imala život i prije Vas. Mislim da to nije fer od nje, jer je trebala da zna da ćete se jednom pojaviti Vi i trebala je doći u Vaše okrilje bez prošlosti.

Prošlost treba ostaviti tamo gdje i pripada. Važna je sadašnjost, a u sadašnjem trenutku Vi ste njen muž. Dakle, Vas je izabrala.

Vi možete sve to iskulirati, reći sebi da imate svjetsku ženu koja se odlučla za Vas, ali, pitanje je zašto Vas toliko zanima baš taj muškarac? Koliko sam razumjela, ona nema nikakvog kontakta s njim, a to što neke njegove fotografije nije uklonila s javne stranice, govori samo o tome koliko joj je to nebitno, što Vam je i rekla.

Dakle, sljedeće pitanje je  šta se desilo s Vašim samopouzdanjem?

Ako poštujemo sebe i ako smo sigurni u sebe, onda poštujemo i osobu koja nam je bitna i onda treba da smo iskreni prema njoj.

S druge strane, Vi niste sasvim otvoreni, jer neki unutrašnji glas Vam kaže da je to pogrešno i da možete samo pasti u njenim očima, ako potežete priču koja potječe iz davnina.

Ako ste sigurni u sebe, ako sebe vrednujete na pravi način i ako vjerujete supruzi, onda ne bi trebalo da postoje dileme.

Ako ne vjerujete supruzi, ako sumnjate, onda postoje razlozi za to i nemate mnogo izbora. Otvoreno razgovarajte i kažite kako se osjećate. Za  dobar brak, iskrenost je jedna od najvažnijih komponenata.

Krenite od sebe. Prvo Vi budite iskreni i iskreno pristupite tome što Vas muči.

Ako i nakon toga budete osjećali sumnju, onda zavirite malo u sebe. Porazgovarajte sa sobom. Zašto sumnjate? Kako se osjećate zbog toga? Šta bi se desilo u najgorem scenariju? Šta je s vašim bivšim vezama? Jeste li bili ostavljeni zbog drugog, ili možda niste imali dublje emocionalne povezanosti?I još neka pitanja koja su važna za Vas.

Kada iskreno porazgovarate sami sa sobom, onda će stvari početi da se kristalizuju.

Treba više da se posvetite sebi. Čini mi se da, kontrolirajući njen profil, uvijek nađete nešto što dodatno utječe na Vas, a to, također, utječe i na Vaše samopouzdanje. Od prošlosti niko nema koristi. Važna je sadašnjost.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti