Svaki dan našeg braka liči na prethodni by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Svaki dan našeg braka liči na prethodni, želim da se to promijeni, ali suprug je nezainteresiran i uljuljkan



„Živimo u braku dvadeset godina. Prošli smo kroz sve moguće prepreke da bismo napokon dobili malo mira za sebe. Napravili smo kuću, kupili auto, poslovno se ostvarili, izrodili djecu i otpremili na pravi put. Obezbijedili sebi ugodan život da nam traje sve dok smo živi. Međutim, kada smo pozavršavali i sredili sve poslove i riješili sve probleme, postali smo dosadni jedno drugom. Kod nas se sve podrazumijeva. Svaki dan i raspored tog dana znamo napamet. Zapravo, svaki dan nalikuje jedan drugome kao jaje jajetu. Ja bih htjela malo živosti, jer ne želim još u penziju ni u kom smislu te riječi. Kada pitam muža da prošetamo, on kaže da mu je mrsko i da idem sama šetati. Kada mu predložim neku egzotičnu destinaciju za ljetovanje, on glatko odbije, jer se ne osjeća prijatno u avionu. Imam ideja, ali ne znam kako da ih realiziram. Ne želim se razvesti, jer volim supruga, ali postao je prilično nezainteresiran i uljuljkao se u ovakav način života.“



Situacije u vezi kao što su uljuljkanost i osjećaj sigurnosti, dovode do jedne druge situacije, a koja počinje da se podrazumijeva. To nikako ne mora da znači da ne volimo svog partnera, ali mu i ne pridajemo dovoljno pažnje. Vaš muž ima ljubavi za Vas, duboko vjerujem, ali Vam ne daje pažnju koju tražite.

Naučnici su ustanovili da, sve ono što kontinuirano radimo dva mjeseca, prelazi u naviku. Želite li se uvjeriti, pokušajte sami. Svaki dan, u određeno vrijeme, radite određene stvari i to će vam preći u naviku. Da li to znači da veze i brakovi, koji traju jako dugo, prerastaju u naviku? Naravno da to ne mora da bude tako. Međutim, ljubav je kreativno stvaralaštvo, a kreacije ne trpe rutinu. Kreacije traže nove pokrete, nove daške vjetra, nove zrake sunca, nova svitanja, a za ovakve kreacije treba imati mašte. Tako i za ljubav.

Kada se partneri prestanu truditi, ljubav prelazi u naviku. Međutim, neke situacije, kao što su bolest jednog partnera, nezaposlenost, odvojen život, težak rad…, također mogu dovesti do toga da veza postane rutina, a da bismo održali bliskost, ljubav treba njegovati, bez obzira na probleme. Oba partnera treba da znaju da se svi mijenjamo kroz vrijeme, ljubav se ne doživljava kao na početku, a strast ne ostaje na istoj ljestvici.

Šta trebamo uraditi da izbjegnemo naviku?

Prvo, treba prihvatiti da je došlo do rutine i razgovarati o tome koje su sve situacije dovele do toga. Svaka veza se može osvježiti, ali treba naći načine. Razgovarajte o onome o čemu inače ne razgovarate, razgovarajte o temama koje su tabu za vas, razgovarajte o tome šta bi moglo potaknuti strast, šta ste ranije voljeli raditi, šta biste Vi željeli, a šta Vaš partner. Stavljajte prijedloge na papir i zajedno čitajte i razgovarajte o tome. Kažite svome partneru šta vam se sviđa, a šta ne sviđa kod njega i dajte sebi i njemu drugu šansu.

Kada se pojave stvari koje ste ranije radili zajedno, a sada vam ne predstavljaju zadovoljstvo, kada nemate želju da se čujete kao ranije, ako rjeđe mislite na njega/nju, ako idete npr. u kupovinu samo zato što ste to radili i ranije, a sada nije tako zabavno kao prije…, onda su vam to signali za uzbunu i razlog da krenete u akciju, jer vam veza postaje navika.

S druge strane, ne očekujte ni da vam u vezi uvijek bude super  i zabavno, te da imate stalnu pažnju od partnera. Čak i kada bi se to desilo, kroz izvjesno vrijeme bi, također, prešlo u naviku i počelo bi vam smetati.

Kao što sam već ranije rekla, ljubav je čista kreacija, a mi smo  kreatori. Na nama je da kreiramo odnos i damo smisao svemu što se dešava. Na nama je da svaki dan svojoj ljubavi dodamo drugu notu, drugu boju, drugi pokret i jedino na takav način ljubav nikada neće prestati da cvjeta i nikada neće biti rutina.

Otvoreno razgovarajte sa svojim mužem, kažite mu kako se osjećate zbog toga i tražite da i on Vama kaže svoja osjećanja. Ako ne voli ići na duge destinacije, neka sam predloži neku koja se i Vama sviđa. Ili, neka makar jednom podnese neprijatnost letenja, kako bi ugodio Vama. I Vi njemu ponudite nešto čemu će se on obradovati. Pravljenje kompromisa i ustupaka je sastavni dio veze, a ako toga nema, onda veza počinje da trpi. Otvoren razgovor sve rješava, pa će tako riješiti i dosadu u vezi.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti